Recept med blåbär

Blåbär är inte bara läckra små bär utan även fullpackade med näringsämnen och antioxidanter. Att inkludera dem i dina recept ger inte bara en läcker smak utan också en hälsosam boost. Här delar vi några fantastiska recept med blåbär som du kan prova hemma.

Blåbärs Smoothie

En fräsch och uppfriskande smoothie är ett utmärkt sätt att börja dagen på rätt fot. För att göra en blåbärssmoothie behöver du:

  • 1 kopp färska blåbär
  • 1 banan
  • 1 kopp spenat
  • 1 kopp mandelmjölk
  • En sked honung (valfritt)

Blanda alla ingredienser i en mixer tills det är jämnt och krämigt. Häll upp i glas och njut av denna näringsrika dryck.

Blåbärs Pannkakor

Pannkakor är en favorit för många, och när de är fyllda med saftiga blåbär blir de ännu godare. Här är ett recept på blåbärspannkakor:

  • 1 ½ kopp mjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk socker
  • En nypa salt
  • 1 ägg
  • 1 ¼ kopp mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 kopp färska blåbär

Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en skål. Vispa ägget och tillsätt mjölk och smält smör. Häll de våta ingredienserna i de torra och rör om försiktigt tills det är väl blandat. Viktigt är att inte överblanda. Värm en stekpanna på medelvärme och häll i smeten för att göra små pannkakor. Strö över blåbär på varje pannkaka och vänd dem när bubblor börjar bildas på ytan. Grädda tills de är gyllenbruna på båda sidor. Servera med lönnsirap eller valfri topping.

Blåbärssallad med fetaost

En fräsch sallad med en twist av blåbär är perfekt för sommardagar eller som ett lättare alternativ till lunch. För att göra en blåbärssallad med fetaost behöver du:

  • En blandning av gröna blad (såsom spenat, ruccola och sallad)
  • 1 kopp färska blåbär
  • ½ kopp fetaost
  • 1/4 kopp rostade valnötter
  • En dressing av olivolja, balsamvinäger, salt och peppar

Blanda de gröna bladen i en stor skål. Tillsätt blåbär, fetaost och rostade valnötter. Ringla över dressingen och blanda försiktigt. Servera genast som en läcker och näringsrik sida eller huvudrätt.

Blåbärssmulpaj

En smulpaj med blåbär är en underbar efterrätt som kan avnjutas året om. För att göra en blåbärssmulpaj behöver du:

  • 4 koppar färska blåbär
  • 1/3 kopp socker
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 kopp havregryn
  • 1 kopp mjöl
  • 1 kopp brunt socker
  • En nypa salt
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 kopp smör (kallt, skuret i små bitar)

Förvärm ugnen till 190 grader Celsius. Blanda blåbär, socker och majsstärkelse i en ugnsfast form. I en separat skål, blanda havregryn, mjöl, brunt socker, salt och kanel. Tillsätt det kalla smöret och arbeta snabbt ihop till en smulig massa. Strö smulorna över blåbären i formen. Grädda i förvärmd ugn i ca 40-45 minuter, eller tills smulorna är gyllenbruna och fyllningen bubblar. Servera varm med vaniljglass eller vispad grädde.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar