Recept vegetarisk pastasås

Att laga en läcker och smakrik vegetarisk pastasås är enkelt och njutbart. Med rätt kombination av färska grönsaker, kryddor och lite kärlek kan du skapa en pastasås som kommer att imponera på både familj och vänner. Nedan delar vi med oss av ett fantastiskt recept på en vegetarisk pastasås som kommer att bli en favorit på middagsbordet.

Förberedelser och ingredienser

Innan vi börjar med själva tillagningen är det viktigt att ha alla ingredienser redo. För detta recept behöver du följande:

 • 400g färsk pasta (valfri sort)
 • 2 msk olivolja
 • 1 gul lök, hackad
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 1 röd paprika, tärnad
 • 1 zucchini, tärnad
 • 200g färska champinjoner, skivade
 • 400g krossade tomater
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 tsk torkad basilika
 • Salt och svartpeppar efter smak
 • Färsk basilika eller persilja för garnering

Tillagning

Nu när vi har alla ingredienser redo är det dags att börja laga vår vegetariska pastasås. Följ dessa steg:

 1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen tills den är al dente. När pastan är klar, häll av vattnet och ställ åt sidan.
 2. I en stor stekpanna, hetta upp olivoljan över medelhög värme. Tillsätt den hackade löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 3-4 minuter.
 3. Tillsätt pressad vitlök och stek i ytterligare 1 minut, se till att vitlöken inte bränns.
 4. Lägg sedan i paprika, zucchini och champinjoner. Stek grönsakerna tills de är mjuka, cirka 5-6 minuter.
 5. Häll över de krossade tomaterna i stekpannan och rör om. Tillsätt även torkad oregano och basilika. Låt såsen sjuda i cirka 10 minuter så att smakerna kan blanda sig väl.
 6. Smaka av med salt och svartpeppar efter behag.
 7. Blanda den kokta pastan med den vegetariska pastasåsen och rör om väl så att pastan är jämnt täckt med sås.
 8. Servera genast och garnera med färsk basilika eller persilja för extra smak och färg.

Serveringstips

Denna vegetariska pastasås är fantastisk att servera med ett generöst strössel av riven parmesanost och en sallad på sidan. För en komplett måltid kan du även lägga till lite rostat vitlöksbröd eller en skiva av ditt favoritbröd.

Avslutande ord

Att laga en vegetarisk pastasås är inte bara enkelt utan också otroligt smakrikt och näringsrikt. Med detta recept kan du njuta av en hälsosam och läcker måltid som passar perfekt till både vardag och festliga tillfällen. Ge det en chans och låt smakerna ta dig på en kulinarisk resa!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor som kan uppstå när du lagar vegetarisk pastasås:

Fråga Svar
1. Kan jag använda andra grönsaker i pastasåsen? Ja, absolut! Du kan experimentera med olika grönsaker beroende på din smak och tillgången på ingredienser. Morötter, aubergine och spenat är några alternativ som kan läggas till för variation.
2. Kan jag använda torkade örter istället för färska? Ja, det går bra att använda torkade örter istället för färska i detta recept. Se bara till att minska mängden något eftersom torkade örter är mer koncentrerade i smaken.
3. Hur kan jag göra pastasåsen mer krämig? Du kan tillsätta lite grädde eller mjölk i pastasåsen för att göra den krämigare. Alternativt kan du också blanda i lite ricottaost eller créme fraiche för en krämigare konsistens.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar