Recept: Vaniljglass i glassmaskin

Att göra hemlagad vaniljglass är inte bara enkelt, det är också ett fantastiskt sätt att njuta av den autentiska smaken av vanilj på. Med hjälp av en glassmaskin kan du skapa en krämig och läcker vaniljglass som kommer att imponera på dina smaklökar. Här är vårt recept för att göra den perfekta vaniljglassen hemma.

Ingredienser:

 • 2 dl vispgrädde
 • 2 dl mjölk
 • 1 vaniljstång
 • 4 äggulor
 • 150 g socker

Instruktioner:

Följ dessa steg för att skapa den perfekta vaniljglassen i din glassmaskin:

 1. Del skrapa ut fröna från vaniljstången och lägg dem i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Värm upp blandningen på medelvärme tills den når nästan kokpunkt.
 2. Under tiden, vispa äggulor och socker i en separat skål tills det blir ljust och luftigt.
 3. Sakta häll den varma gräddblandningen över äggulorna under omrörning för att undvika att äggen koagulerar.
 4. Häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och värm den på låg värme, rör om konstant tills den tjocknar något och når en temperatur på cirka 70 grader Celsius. Se till att inte låta den koka.
 5. Ta bort blandningen från värmen och låt den svalna helt. Kyl den sedan i kylskåpet i minst 2 timmar eller över natten.
 6. När blandningen har svalnat helt, häll den i din glassmaskin och kör den enligt tillverkarens instruktioner tills den har tjocknat och fått en mjukglasskonsistens.
 7. Överför den färdiga glassen till en lufttät behållare och låt den stelna i frysen i ytterligare några timmar innan servering.

Tips och Variationer:

Här är några tips och variationer för att anpassa ditt vaniljglassrecept:

 • Om du vill ha en intensivare vaniljsmak kan du använda ytterligare en vaniljstång eller tillsätta vaniljextrakt efter smak.
 • För en extra krämig textur kan du tillsätta en skvätt grädde när du kör glassen i glassmaskinen.
 • Prova att blanda i hackade nötter, chokladbitar eller bär i glassen för att lägga till en extra dimension av smak och textur.

Med detta enkla recept och några kreativa variationer kan du skapa den perfekta vaniljglassen som kommer att imponera på dina vänner och familj. Njut av!

Vanliga frågor:

Här är några vanliga frågor om att göra vaniljglass i en glassmaskin:

Fråga Svar
Behöver jag använda en glassmaskin för att göra vaniljglass? En glassmaskin är starkt rekommenderad för att uppnå den krämiga konsistensen hos vaniljglass, men det är möjligt att göra vaniljglass utan en maskin genom att frysa och vispa blandningen med jämna mellanrum.
Hur länge kan jag förvara den hemlagade vaniljglassen? Din hemlagade vaniljglass kan förvaras i frysen i upp till två veckor i en lufttät behållare för bästa kvalitet, även om den oftast inte varar så länge på grund av dess utsökta smak!
Kan jag använda något annat än vaniljstång? Om du inte har tillgång till vaniljstång kan du använda vaniljextrakt som ett alternativ. Använd cirka en tesked vaniljextrakt för att ersätta en vaniljstång i receptet.

Mer att utforska

För mer information om glassmaskiner och recept på hemlagad glass, utforska våra andra artiklar:

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar