Recept: Saffranscheesecake med pepparkaksbotten

Att kombinera två klassiska smaker som saffran och pepparkaka i en cheesecake är ett säkert sätt att föra in julens festligheter på dessertbordet. Den krämiga konsistensen av cheesecake möter den kryddiga, juliga smaken av pepparkaka och saffran i denna himmelska skapelse. Följande är vårt recept för att skapa en saffranscheesecake med en underbar pepparkaksbotten.

Ingredienser:

 • 200 g pepparkakor
 • 100 g smör, smält
 • 500 g cream cheese, rumstemperatur
 • 200 g socker
 • 4 ägg
 • 1 tsk vaniljextrakt
 • 0,5 g saffranstrådar
 • 1 msk varmt vatten
 • 200 ml grädde
 • Pepparkakskryddor (kanel, kryddnejlika, ingefära) efter smak

Gör så här:

Börja med att förbereda pepparkaksbotten. Krossa pepparkakorna fint i en matberedare eller genom att lägga dem i en plastpåse och krossa dem med en kavel.

Blanda de krossade pepparkakorna med det smälta smöret tills det är väl blandat. Tryck sedan blandningen jämnt i botten av en bakform med löstagbara kanter och ställ åt sidan.

I en liten skål, blötlägg saffranstrådarna i en matsked varmt vatten och låt det dra åt sidan medan du förbereder resten av cheesecaken.

I en stor skål, vispa cream cheese och socker tills det är krämigt och väl blandat. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda väl mellan varje tillsättning. Rör i vaniljextrakt, saffransvatten och pepparkakskryddor.

I en separat skål, vispa grädden tills den bildar fasta toppar. Vänd försiktigt i den vispade grädden i cream cheese-blandningen tills allt är väl blandat och smeten är jämn.

Häll cheesecakesmeten över pepparkaksbotten i bakformen och jämna till ytan med en spatel. Grädda cheesecaken i förvärmd ugn vid 160°C i cirka 45-50 minuter, eller tills kakan är fast runt kanterna men fortfarande något gungande i mitten.

Låt cheesecaken svalna helt i formen vid rumstemperatur, sedan täck och kyl den i kylskåp i minst 4 timmar eller över natten för att stelna helt.

Serveringstips:

Skär cheesecaken i bitar och servera den med en klick vispad grädde och ett strössel av krossade pepparkakor för extra dekoration. Denna saffranscheesecake med pepparkaksbotten är perfekt för att avsluta en festlig middag eller för att njuta av som en speciell behandling närhelst suget efter något sött uppstår.

Näringsinformation:

För den som är nyfiken på näringsvärdet i denna saffranscheesecake med pepparkaksbotten, nedan finns en sammanställning av näringsinformation per servering.

Näringsämne Mängd per servering
Kalorier 380
Fett 25 g
Mättat fett 14 g
Kolesterol 120 mg
Natrium 280 mg
Kolhydrater 30 g
Socker 20 g
Protein 8 g

Glutenfria alternativ:

För dem som följer en glutenfri kost finns det alternativ för att anpassa detta recept. Istället för vanliga pepparkakor kan du använda glutenfria pepparkakor eller till och med göra din egen glutenfria pepparkaksbotten med alternativa mjölmixer.

Veganalternativ:

Om du vill göra denna cheesecake veganvänlig, kan du ersätta cream cheese med en vegansk krämig bas, såsom cashewbaserad cream cheese, och använda växtbaserad grädde istället för vanlig grädde. Se till att kontrollera att alla ingredienser är helt växtbaserade och inga animaliska produkter har använts i processen.

Vanliga frågor:

Här är några vanliga frågor och svar som kan hjälpa till att förtydliga processen för att göra denna saffranscheesecake med pepparkaksbotten:

 • 1. Kan jag använda saffranpulver istället för saffranstrådar?
  Ja, du kan använda saffranpulver som ett substitut för saffranstrådar. En tesked saffranpulver kan ersätta ungefär 0,5 gram saffranstrådar.
 • 2. Kan jag förbereda cheesecaken i förväg och frysa den?
  Ja, du kan förbereda cheesecaken och frysa den innan du serverar den. Se bara till att täcka den ordentligt och låta den tina helt i kylskåp innan servering.
 • 3. Hur länge kan jag förvara cheesecaken i kylskåpet?
  Denna cheesecake kan förvaras i kylskåp i upp till 3-4 dagar. Se till att täcka den ordentligt för att förhindra att den torkar ut.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar