Recept på vaniljsås

Vaniljsås är en underbar och krämig sås som används för att förhöja smaken av olika desserter, från fruktsallader till pajer. Att göra din egen vaniljsås hemma är enkelt och ger dig kontroll över ingredienserna för att säkerställa en högkvalitativ och smakrik sås.

Grunderna i vaniljsås

Vaniljsås är en bas av mjölk, grädde, äggulor, socker och vaniljextrakt. Den tillagas genom att värma upp mjölk och grädde tillsammans med socker och vaniljextrakt, sedan vispas äggulorna i blandningen tills den tjocknar. Det är viktigt att röra om konstant för att undvika att äggulorna koagulerar och för att säkerställa en jämn konsistens.

Ingredienser:

 • 2 dl mjölk
 • 2 dl grädde
 • 4 äggulor
 • 1/2 dl socker
 • 2 tsk vaniljextrakt

Instruktioner:

 1. I en kastrull, värm mjölk och grädde tills det når en simmer.
 2. I en separat skål, vispa äggulorna tillsammans med sockret tills blandningen är ljus och fluffig.
 3. Sakta häll den varma mjölkblandningen över äggulorna under konstant omrörning för att undvika att äggulorna koagulerar.
 4. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm under omrörning tills såsen tjocknar och når en temperatur av cirka 70 grader Celsius.
 5. Ta bort från värmen och rör i vaniljextraktet.
 6. Låt såsen svalna något innan servering.

Varianter av vaniljsås

Det finns många sätt att anpassa och förbättra vaniljsåsen för att passa olika smaker och preferenser. Här är några populära varianter:

Variant Beskrivning
Vaniljstång Istället för vaniljextrakt kan du använda en vaniljstång för att ge såsen en intensivare vaniljsmak. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna, lägg både frön och stång i mjölkblandningen och låt det sjuda innan du tar bort stången innan servering.
Vaniljsocker Byt ut en del av sockret mot vaniljsocker för att ge såsen en subtil vaniljton och en lätt karamelliserad smak.
Romsås Tillsätt en skvätt mörk rom till såsen för en sofistikerad twist och en rundare smakprofil.

Serveringsförslag

Vaniljsås är en mångsidig sås som kan serveras varm eller kall och passar perfekt till en mängd olika desserter och bakverk. Här är några populära sätt att njuta av den:

 • Servera varm över äppelpaj eller äppelkaka.
 • Häll över en portion vaniljsås på en skål med färska bär eller fruktsallad.
 • Använd som doppningssås för krispiga churros eller mjuka våfflor.
 • Drizzla över glass eller pudding för en enkel men utsökt efterrätt.

Med detta grundläggande recept och några enkla variationer kan du skapa en underbar vaniljsås som kommer att imponera på alla dina gäster och förgylla dina favoritdesserter.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar