Recept på tomatsås

Tomatsås är en klassisk och mångsidig sås som används i många olika rätter, från pasta till pizza och grytor. Att göra din egen tomatsås från grunden ger dig kontroll över smakerna och konsistensen, samtidigt som det är enkelt och tillfredsställande. Nedan delar vi med oss av ett fantastiskt recept på hemlagad tomatsås som kommer att höja dina maträtter till en ny nivå.

Ingredienser

  • 800g mogna tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 lök, finhackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk tomatpuré
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk torkad basilika
  • Salt och svartpeppar efter smak

Tillagning

Börja med att skålla tomaterna i kokande vatten i cirka 1 minut. Därefter sköljer du dem i kallt vatten och skalar av skalet. Hacka sedan tomaterna grovt och ta bort kärnhuset.

I en stor stekpanna eller kastrull, hetta upp olivoljan över medelhög värme. Tillsätt den finhackade löken och stek tills den är mjuk och genomskinlig, cirka 5 minuter. Tillsätt sedan vitlöken och stek i ytterligare 1 minut.

Lägg i de hackade tomaterna i pannan och rör om. Tillsätt tomatpuré, socker, oregano och basilika. Krydda med salt och svartpeppar efter smak. Rör om igen för att blanda alla ingredienser väl.

Sänk värmen till låg och låt såsen sjuda under lock i cirka 30-40 minuter, eller tills den tjocknar till önskad konsistens. Rör om då och då för att undvika att såsen bränner vid.

När såsen är klar, smaka av och justera eventuellt med mer kryddor eller socker om det behövs. Servera varm över pasta, som bas för pizza eller som en smakrik sås till olika rätter.

Tips och variationer

Du kan göra din tomatsås ännu mer smakrik genom att tillsätta andra örter och kryddor, som rosmarin, timjan eller chili flakes. För en lenare konsistens kan du mixa såsen med en stavmixer innan servering.

Om du vill göra en tomatsås med extra djup smak kan du rosta tomaterna i ugnen innan du gör såsen. Detta ger en intensivare och sötare smak åt såsen.

Tomatsåsen håller sig bra i kylskåpet i upp till en vecka, och den går även utmärkt att frysa in i mindre portioner för framtida användning.

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om att göra hemlagad tomatsås:

Fråga Svar
Hur kan jag göra tomatsåsen tjockare? Du kan koka såsen längre för att reducera vätskan och därigenom göra den tjockare. Du kan också tillsätta en tesked tomatpuré i början av tillagningen för att få en tjockare konsistens.
Kan jag använda färska örter istället för torkade? Absolut! Färska örter kan ge en ännu mer intensiv smak till din tomatsås. Tillsätt dem mot slutet av tillagningen för att behålla så mycket smak som möjligt.
Är det nödvändigt att skala tomaterna? Att skala tomaterna kan ge en jämnare konsistens till din sås, men om du föredrar en lite rustikare konsistens kan du hoppa över det steget. Skalade tomater ger dock en finare konsistens.

Extra tips för att lyckas

För att få den bästa smaken från din tomatsås, se till att använda mogna tomater av hög kvalitet. De kommer att ge din sås en naturlig sötma och fyllighet.

Att låta såsen sjuda under lång tid låter smakerna blanda sig väl och ger en rikare smakupplevelse. Ge dig själv tid att låta såsen utvecklas fullt ut.

Om du vill ha en extra slät konsistens på din sås kan du passera den genom en finmaskig sil efter att den har kokat klart.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar