Recept på tigerkaka

Tigerkaka är en klassisk svensk bakelse som är älskad av många. Dess distinkta utseende med sina ränder av choklad och vanilj gör den till en favorit både hos barn och vuxna. Att baka en perfekt tigerkaka kräver lite tid och tålamod, men resultatet är väl värt ansträngningen. Här delar vi med oss av vårt beprövade recept på denna läckra kaka.

Ingredienser:

För vaniljdel: För chokladdel:
2 dl vetemjöl 2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver 1 tsk bakpulver
1 dl socker 1 dl socker
1 ägg 1 ägg
1 dl mjölk 1 dl kakao
50 g smör 50 g smör
1 tsk vaniljsocker

Glöm inte att smöra och bröa formen innan du börjar.

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 175 grader.

I en skål, vispa ihop socker och smör till en luftig smet. Tillsätt ägget och fortsätt vispa.

Del upp smeten i två delar i två olika skålar.

Blanda vetemjöl och bakpulver i varje skål.

Tillsätt mjölk och vaniljsocker i den ena skålen och kakao i den andra.

Växelvis lägg de ljusa och mörka smeterna i en smord och bröad form. Dra en gaffel genom smeten för att skapa det karakteristiska mönstret.

Grädda i mitten av ugnen i cirka 30-35 minuter, eller tills en sticka kommer ut ren när den sticks in i kakan.

Låt kakan svalna innan du skär upp den och serverar.

Serveringstips:

Denna härliga tigerkaka är perfekt att avnjuta med en kopp kaffe eller te. För en extra touch kan du pudra lite florsocker över kakan innan servering. Njut!

Vanliga frågor:

  • Hur länge håller tigerkaka färsk? – En väl inlindad tigerkaka kan hålla sig färsk i ungefär 3-4 dagar i rumstemperatur. För längre hållbarhet kan den förvaras i kylskåp och värmas upp före servering.
  • Kan jag frysa tigerkaka? – Ja, tigerkaka går utmärkt att frysa. Se till att kakan är helt sval innan du förpackar den väl och fryser in den. Den kan hålla sig bra i upp till 2-3 månader i frysen.
  • Hur kan jag variera receptet? – För att variera smaken kan du experimentera med att tillsätta rivet apelsinskal i den ena delen av smeten för en frisk twist. Du kan också blanda i hackade nötter eller chokladbitar i smeten för extra textur och smak.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar