Recept på rabarberpaj

Rabarberpaj är en ljuvlig och klassisk dessert som är perfekt för att njuta av under våren och sommaren. Den syrliga smaken från rabarbern blandad med den söta och knapriga pajdegen gör den till en favorit hos många.

Ingredienser för rabarberpaj:

För att göra en härlig rabarberpaj behöver du följande ingredienser:

  • 500 g färsk rabarber, skuren i bitar
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 150 g vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 ägg

Gör så här:

Förbered ugnen genom att förvärma den till 200 grader Celsius.

Blanda rabarberbitarna med socker, potatismjöl och vaniljextrakt i en skål och låt det vila medan du förbereder pajdegen.

För att göra pajdegen, blanda vetemjöl och socker i en separat skål. Skär sedan i smöret i små bitar och tillsätt det till mjölblandningen. Arbeta ihop till en smulig deg.

Tryck ut hälften av pajdegen i botten av en pajform och häll sedan över rabarberblandningen.

Strö över resten av pajdegen som ett täcke över rabarberna.

Pensla pajdegen med uppvispat ägg för att få en vacker gyllenbrun färg när den gräddas.

Grädda i förvärmd ugn i cirka 40-45 minuter, tills pajen är gyllenbrun och bubblig.

Ta ut pajen från ugnen och låt den svalna något innan servering.

Serveringstips:

Rabarberpaj är fantastisk att servera varm med en klick vaniljglass eller lättvispad grädde. För en extra touch kan du strö över lite hackade nötter eller myntablad innan servering.

Denna underbara rabarberpaj kommer säkert att bli en favorit på din dessertmeny!

Allergihantering:

Om du eller dina gäster har allergier eller intoleranser finns det alternativ att ta hänsyn till:

Ingrediens Alternativ
Vetemjöl Glutenfritt mjöl (t.ex. mandelmjöl, havremjöl)
Smör Växtbaserat margarin
Ägg Äggsubstitut som linfrögel (1 msk linfrön + 3 msk vatten)

Hur kan jag förvara överskott av rabarberpaj?

Om du har lite paj kvar kan du förvara den i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till tre dagar. För att återuppvärma den, placera den i en ugn uppvärmd till 150 grader Celsius i cirka 10-15 minuter.

Kan jag frysa rabarberpaj?

Absolut! Rabarberpaj kan frysas för att njutas av senare. Se till att låta den svalna helt innan du fryser den. För att frysa, linda in pajen ordentligt i plastfolie eller aluminiumfolie och placera den i en frysförpackning. Den kan hålla sig i frysen i upp till tre månader. För att tina och återuppvärma, låt pajen tina i kylskåpet över natten och värme sedan upp den i ugnen enligt anvisningarna ovan.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar