Recept på överbliven spaghetti

Att ha överbliven spaghetti är ett vanligt förekommande scenario i många hushåll. Ibland gör vi för mycket eller så är det helt enkelt svårt att beräkna rätt portioner. Men oroa dig inte, med lite kreativitet kan du förvandla dessa rester till en läcker måltid som får hela familjen att vilja ha mer.

Friterad spaghetti

En spännande och krispig variant av spaghetti är att fritera den. Börja med att forma spaghetti-rester till små bollar. Sedan doppas de i ägg och rullas i ströbröd. Fritera dem i het olja tills de är gyllenbruna och krispiga. Servera med en kryddig sås för att doppa.

Spaghetti-pizza

Varför inte använda överbliven spaghetti som topping på en pizza? Blanda spaghetti med lite tomatsås och lägg sedan på en pizzabotten. Toppa med favoritost och andra önskade ingredienser som skinka, grönsaker eller oliver. Grädda i ugnen tills osten är bubblande och gyllenbrun.

Spaghetti-omelett

En omelett är en perfekt rätt för att använda upp överbliven spaghetti. Blanda spaghetti med ägg, hackad lök, paprika och andra önskade grönsaker. Häll blandningen i en stekpanna och stek tills omeletten är fast och gyllenbrun på båda sidor. Servera med en sallad för en komplett måltid.

Spaghetti-soppa

Ett annat alternativ är att göra en soppa med överbliven spaghetti. Koka upp buljong och tillsätt sedan spaghetti tillsammans med grönsaker som morötter, selleri och lök. Krydda efter smak med örter och kryddor. Låt soppan sjuda tills grönsakerna är mjuka och servera med färskt bröd.

Spaghetti-sallad

En lätt och fräsch rätt är att göra en spaghetti-sallad. Blanda kalla kokta spaghetti-rester med hackade grönsaker som tomater, gurka, paprika och lök. Tillsätt sedan en dressing gjord av olivolja, vinäger, senap och örter. Låt salladen dra i kylskåpet innan servering för bästa smak.

Spaghetti-paj

Varför inte använda överbliven spaghetti som bas i en paj? Blanda spaghetti med ägg och riven ost och tryck sedan ut det i en pajform. Toppa med skivad tomat, lök och andra önskade ingredienser. Grädda i ugnen tills pajen är fast och gyllenbrun.

Spaghetti-pannkakor

En annorlunda men god variant är att göra pannkakor med överbliven spaghetti. Blanda spaghetti med mjöl, ägg och mjölk till en tjock smet. Stek pannkakorna i smör tills de är gyllenbruna på båda sidor. Servera med sylt eller sirap.

Spaghetti-medaljonger

Forma överbliven spaghetti till små medaljonger och stek dem i en panna tills de är gyllenbruna och krispiga. Servera dem som en aptitretare eller som ett tillbehör till en huvudrätt. Doppa dem i en god sås för extra smak.

Spaghetti-quesadillas

Varför inte använda överbliven spaghetti som fyllning i quesadillas? Blanda spaghetti med riven ost och lägg sedan mellan två tortillabröd. Grilla eller stek tills osten smälter och tortillan är gyllenbrun. Servera med guacamole, salsa och gräddfil.

Spaghetti-frittata

En frittata är liknande en omelett men med tillagade grönsaker och ibland även potatis. Använd överbliven spaghetti tillsammans med ägg och andra önskade ingredienser för att göra en härlig frittata. Stek i ugnen tills den är fast och gyllenbrun.

Med dessa kreativa idéer kommer du aldrig att behöva slänga bort överbliven spaghetti igen. Prova dig fram och låt fantasin flöda!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om att använda överbliven spaghetti:

Fråga Svar
Är det säkert att äta överbliven spaghetti? Ja, det är säkert att äta överbliven spaghetti om den har förvarats korrekt och upphettats ordentligt innan den konsumeras.
Kan jag frysa överbliven spaghetti? Ja, du kan frysa överbliven spaghetti för framtida bruk. Se till att förpacka den väl för att förhindra frysbränna.
Hur länge kan jag förvara överbliven spaghetti i kylskåpet? Överbliven spaghetti kan förvaras i kylskåpet i upp till 3-4 dagar i en lufttät behållare.
Kan jag använda olika pastasorter för recepten? Absolut! Du kan experimentera med olika pastasorter för att skapa variation i dina rätter.

Ytterligare tips

  • För att göra friterad spaghetti ännu knaprigare, prova att blanda i lite parmesanost i ströbrödet.
  • Om du vill göra en vegetarisk version av spaghetti-pizza, prova att lägga till grillade grönsaker som zucchini och aubergine som topping.
  • Byt ut traditionella pizzabotten mot en blomkålsbotten för en hälsosammare version av spaghetti-pizza.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar