Recept på laxpudding

Laxpudding är en klassisk svensk rätt som är både enkel att tillaga och otroligt läcker. Den kombinerar den milda smaken av lax med den krämiga konsistensen av potatis och en touch av kryddor. Här delar vi med oss av ett fantastiskt recept på laxpudding som kommer att glädja både familj och vänner.

Ingredienser

För att göra denna läckra laxpudding behöver du följande ingredienser:

 • 500 g färsk laxfilé
 • 1 kg potatis
 • 2 dl grädde
 • 2 dl mjölk
 • 2 ägg
 • 1 lök
 • 1 tsk salt
 • 1/2 tsk svartpeppar
 • 1 tsk dill
 • Smör att smörja formen

Gör så här

Följ dessa enkla steg för att skapa din perfekta laxpudding:

 1. Sätt ugnen på 200°C.
 2. Skala och skiva potatisen tunt.
 3. Skär laxen i mindre bitar.
 4. Finhacka löken.
 5. Smörj en ugnsform med smör.
 6. Varva potatis, lax och lök i formen.
 7. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt, svartpeppar och dill i en skål.
 8. Häll ägg- och gräddblandningen över potatisen, laxen och löken i formen.
 9. Grädda i ugnen i ca 45-50 minuter tills puddingen fått fin färg och konsistensen är krämig.
 10. Ta ut från ugnen och låt vila några minuter innan servering.

Serveringstips

Denna läckra laxpudding kan serveras som den är eller tillsammans med en fräsch sallad och några skivor färskt bröd. Den är också perfekt att ta med som picknickmat eller att servera vid olika tillfällen som buffémat. Oavsett hur du väljer att servera den kommer den garanterat att bli en favorit på middagsbordet!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om laxpudding:

Fråga Svar
1. Kan jag använda fryst lax istället för färsk? Ja, du kan använda fryst lax om du inte har tillgång till färsk. Se bara till att tina den ordentligt och klappa torr innan du använder den i receptet.
2. Kan jag ersätta grädden med något annat för en lättare version? Ja, om du vill göra en lättare version av laxpuddingen kan du ersätta grädden med mjölk eller en lättare grädde. Resultatet kommer att vara något mindre krämigt men fortfarande mycket smakrikt.
3. Hur länge håller sig laxpuddingen i kylen? Laxpuddingen håller sig vanligtvis bra i kylen i upp till tre dagar om den förvaras i en lufttät behållare. Se till att kyla den snabbt efter servering för att bevara dess färskhet.
4. Kan jag frysa laxpuddingen? Ja, du kan frysa laxpuddingen. Förvara den i en fryspåse eller en lufttät behållare och den kan hålla sig i frysen i upp till tre månader. Tina upp den i kylen över natten innan du värmer upp den igen.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar