Recept på köttfärs

Köttfärs är en mångsidig ingrediens som används i en mängd olika rätter runt om i världen. Med sin mångsidighet och näringsrika egenskaper är det inte konstigt att det är en populär bas för många maträtter. Här kommer vi att utforska några läckra och enkla recept på köttfärs som du kan prova hemma.

Smakrika köttbullar

Köttbullar är en klassisk favorit som passar perfekt till både vardagsmiddagar och festliga tillfällen. För att göra smakrika köttbullar behöver du:

  • 500g köttfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl ströbröd
  • 1 finhackad lök
  • Salt och peppar efter smak
  • Smör till stekning

Blanda köttfärsen med ägg, ströbröd, lök, salt och peppar i en skål. Forma små köttbullar och stek dem gyllenbruna i smör. Servera med potatismos och lingonsylt för en riktig svensk klassiker!

Köttfärssås

Köttfärssås är en annan favorit som är enkel att laga och går att variera på många olika sätt. För en grundläggande köttfärssås behöver du:

  • 500g köttfärs
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano
  • Salt och peppar efter smak

Stek lök och vitlök i en stor kastrull tills de är mjuka. Tillsätt köttfärsen och stek tills den är genomstekt. Tillsätt sedan krossade tomater, tomatpuré, oregano, salt och peppar. Låt såsen småputtra på låg värme i ca 20-30 minuter. Servera med nykokt pasta och riven parmesanost.

Köttfärspaj

Köttfärspaj är ett utmärkt alternativ för en läcker middag eller lunch. För att göra en köttfärspaj behöver du:

  • 500g köttfärs
  • 1 lök, hackad
  • 2 morötter, tärnade
  • 1 dl ärter
  • 3 ägg
  • 2 dl mjölk
  • Salt och peppar efter smak
  • Smördeg

Stek köttfärsen tillsammans med lök, morötter och ärter tills köttfärsen är genomstekt och grönsakerna är mjuka. Krydda med salt och peppar. Blanda ägg och mjölk i en skål. Lägg ut smördegen i en pajform och häll över köttfärsblandningen. Häll över ägg- och mjölkblandningen. Grädda i ugnen på 200°C i ca 25-30 minuter eller tills pajen fått fin färg. Servera med en fräsch sallad.

Köttfärslimpa

Köttfärslimpa är en maträtt som passar perfekt till söndagsmiddagen. För att göra en köttfärslimpa behöver du:

  • 500g köttfärs
  • 1 dl ströbröd
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 finhackad lök
  • 2 msk dijonsenap
  • Salt och peppar efter smak

Blanda ströbröd och mjölk i en skål och låt svälla i några minuter. Blanda sedan i ägg, lök, dijonsenap, salt och peppar. Forma smeten till en limpa och lägg den i en smord form. Grädda i ugnen på 175°C i ca 45-60 minuter eller tills limpan är genomstekt. Servera med kokt potatis, gräddsås och lingonsylt.

Med dessa läckra recept på köttfärs kan du enkelt laga god mat för hela familjen. Variera gärna recepten efter smak och tycke, och njut av smakrika måltider hemma!

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar