Recept på hallongrottor

Hallongrottor är en klassisk svensk bakelse som är omtyckt av många. Dessa små läckra kakor är perfekta för fikastunden eller när du vill bjuda på något gott till ditt kaffe eller te. Med sin krämiga hallonfyllning och den knapriga konsistensen är hallongrottor en favorit hos både stora och små.

Ingredienser:

För att göra hallongrottor behöver du följande ingredienser:

 • 200 g smör
 • 1 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 4 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • Hallonsylt

Instruktioner:

Följ dessa steg för att baka läckra hallongrottor:

 1. Sätt ugnen på 175°C.
 2. Blanda smör, strösocker och vaniljsocker i en bunke tills det är krämigt.
 3. Tillsätt vetemjöl och bakpulver och arbeta snabbt ihop till en deg.
 4. Rulla små bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
 5. Gör en fördjupning i varje kula med tummen och fyll den med hallonsylt.
 6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter, tills de fått en lätt gyllenbrun färg.
 7. Låt svalna på plåten innan du flyttar dem till ett galler för att svalna helt.

Servering:

Servera de färdiga hallongrottorna på ett vackert fat och njut av dem tillsammans med en kopp kaffe eller te. Dessa små kakor är perfekta att bjuda på till kalas, fikastunder eller när du bara är sugen på något gott.

Variationer:

Det finns många sätt att variera hallongrottorna efter tycke och smak. Du kan exempelvis byta ut hallonsylten mot annan sylt eller marmelad, eller variera smaken med olika typer av bär. För en extra touch kan du även strö lite pärlsocker på toppen av kakorna innan de gräddas.

Förvaring:

Hallongrottorna förvaras bäst i en lufttät burk eller en kakburk för att behålla sin färskhet och krispighet. De kan också frysas om du vill spara dem till senare, men se till att låta dem tina helt innan servering.

Avslutande ord:

Att baka hallongrottor är inte bara enkelt, det är även ett fantastiskt sätt att skämma bort dig själv och dina nära med något sött och gott. Följ detta recept och njut av dessa små delikatesser som kommer att förgylla din fikastund eller vilken stund som helst!

Vanliga frågor:

Här är några vanliga frågor och svar om hallongrottor:

Fråga Svar
1. Kan jag använda margarin istället för smör? Ja, du kan använda margarin istället för smör, men smaken och konsistensen kan vara något annorlunda.
2. Hur länge håller hallongrottorna sig färska? Om de förvaras i en lufttät burk eller kakburk kan hallongrottorna hålla sig färska i upp till en vecka.
3. Kan jag använda färska hallon istället för hallonsylt? Ja, du kan använda färska hallon istället för hallonsylt, men kom ihåg att konsistensen kan bli annorlunda och hallongrottorna kan vara mer saftiga.

Ytterligare tips:

För att göra hallongrottorna ännu mer speciella kan du experimentera med olika typer av fyllningar, som chokladkräm, nötcreme eller citroncurd. Var kreativ och låt smakerna överraska dig!

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar