Recept på fläskytterfile i ugn

Fläskytterfilé är ett läckert och mångsidigt kött som passar utmärkt att tillaga i ugnen. Med rätt kryddning och tillagningstid kan du få fram en saftig och smakfull rätt som imponerar på middagsgästerna. Här delar vi med oss av ett enkelt recept på fläskytterfilé i ugn som kommer att bli en favorit på middagsbordet.

Förberedelse av fläskytterfilé

Innan du börjar tillaga fläskytterfilén är det viktigt att förbereda den på rätt sätt. Börja med att ta fram fläskytterfilén från kylskåpet och låt den nå rumstemperatur för en jämnare tillagning.

Ingredienser

 • 1 fläskytterfilé (ca 800g)
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk torkad rosmarin
 • Salt och svartpeppar efter smak

Instruktioner

 1. Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
 2. Blanda pressad vitlök, olivolja, torkad rosmarin, salt och svartpeppar i en skål för att göra en marinad.
 3. Gnid in fläskytterfilén med marinaden och se till att den täcks jämnt.
 4. Lägg fläskytterfilén i en ugnsfast form och sätt in den i ugnen.
 5. Tillaga i ugnen i cirka 30-40 minuter, eller tills fläskytterfilén är genomstekt och har en fin gyllenbrun yta.
 6. Ta ut fläskytterfilén ur ugnen och låt den vila i några minuter innan du skär upp den i skivor.

Serveringstips

Servera fläskytterfilén med dina favoritsidorätter, såsom rostade grönsaker, potatisgratäng eller en fräsch sallad. Du kan också göra en god sås att hälla över fläskytterfilén för extra smak.

Variationer

Du kan variera smaken på fläskytterfilén genom att experimentera med olika kryddor och marinader. Testa att använda färska örter som timjan eller salvia för en annan smakprofil.

Avslutning

Detta enkla recept på fläskytterfilé i ugn är perfekt för både vardagsmiddagar och festliga tillfällen. Med minimal ansträngning kan du skapa en läcker måltid som kommer att imponera på dina gäster. Prova det idag och njut av den goda smaken av saftig fläskytterfilé!

Vanliga frågor

Här besvarar vi några vanliga frågor om att tillaga fläskytterfilé i ugn.

Hur vet jag när fläskytterfilén är genomstekt?

Ett säkert sätt att kontrollera om fläskytterfilén är genomstekt är att använda en köttermometer. Stick termometern in i den tjockaste delen av filén, och när den når en inre temperatur på 65-70 grader Celsius är köttet klart att tas ut ur ugnen.

Kan jag marinera fläskytterfilén i förväg?

Absolut! Fläskytterfilén kan marineras i förväg för att förhöja smaken ännu mer. Förvara den marineras filén i en lufttät behållare i kylskåpet i upp till 24 timmar innan tillagning.

Krydda Marinadtid
Rökig BBQ 2-4 timmar
Asiatisk soja-ginger 1-2 timmar
Italiensk örtmarinad 3-6 timmar

Hur undviker jag att fläskytterfilén blir torr?

För att säkerställa att fläskytterfilén förblir saftig under tillagningen, undvik att översteka den. Använd en köttermometer för att följa med på temperaturen och ta ut den ur ugnen så snart den når den rekommenderade inre temperaturen.

Avslutning

Med rätt kunskap och lite kreativitet kan du skapa en mängd olika läckra rätter med fläskytterfilé i ugn. Utforska olika marinader, kryddor och tillagningstekniker för att hitta din personliga favorit. Oavsett om det är en vardagsmiddag eller en speciell tillställning är fläskytterfilén i ugn alltid ett säkert kort för att imponera på matgästerna.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar