Recept på brunsås

Brunsås är en klassisk sås som passar perfekt till många rätter, särskilt till köttbullar, stekt kött eller potatis. Dess rika smak och lena konsistens gör den till en favorit bland många matälskare. Att göra din egen brunsås hemma är inte bara enkelt utan också ger dig kontroll över smak och kvalitet. Här delar vi med oss av ett grundläggande recept på hur du kan göra din egen läckra brunsås.

Ingredienser

För att göra brunsås behöver du följande ingredienser:

 • 2 msk smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 3 dl köttbuljong
 • 1 dl vispgrädde
 • 1 tsk sojasås
 • 1 tsk dijonsenap
 • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

Följ stegen nedan för att göra din egen brunsås:

 1. Smält smöret i en kastrull på medelvärme.
 2. Tillsätt vetemjölet och rör om väl för att skapa en jämn smet, även kallad roux.
 3. Häll försiktigt i köttbuljongen och visp kontinuerligt för att undvika klumpar.
 4. Tillsätt grädden, sojasås och dijonsenap. Fortsätt att vispa såsen tills den tjocknar och blir krämig.
 5. Smaka av med salt och peppar efter behag.
 6. Låt såsen sjuda på låg värme i några minuter tills den är genomvarm och har nått önskad konsistens.
 7. Ta bort från värmen och servera genast över dina favoriträtter.

Variationer och Tips

Du kan anpassa detta grundläggande recept på brunsås på olika sätt för att passa din smak och preferenser. Här är några idéer:

 • För en rikare smak, tillsätt lite rödvin eller madeira till såsen och låt det reducera innan du tillsätter övriga ingredienser.
 • Om du vill ha en tunnare sås, tillsätt mer köttbuljong eller grädde.
 • Experiment med olika örter och kryddor som timjan, rosmarin eller vitlök för att ge såsen extra smakdimensioner.
 • För en vegetarian eller vegansk version, använd grönsaksbuljong istället för köttbuljong och växtbaserad grädde istället för vispgrädde.

Avslutande tankar

Att göra din egen brunsås hemma är inte bara enkelt utan också ger dig möjlighet att experimentera med olika smaker och ingredienser. Med detta grundläggande recept som utgångspunkt kan du skapa en läcker sås som kommer att höja smaken på många av dina favoriträtter. Var inte rädd för att experimentera och anpassa receptet efter din egen smak!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor och svar om brunsås:

Fråga Svar
1. Kan jag göra brunsås utan smör? Ja, du kan använda olivolja eller annan vegetabilisk olja som substitut för smöret, men det kan påverka smaken något.
2. Hur kan jag göra brunsås tjockare? Du kan öka mängden vetemjöl i receptet eller låta såsen koka längre för att reducera och tjockna.
3. Kan jag frysa brunsås? Ja, brunsås kan frysa bra. Se bara till att låta den svalna helt innan du fryser den i lämpliga behållare.
4. Hur länge kan jag förvara brunsås i kylskåp? Du kan förvara brunsås i kylskåp i upp till 3-4 dagar i en lufttät behållare.

Mer att utforska

För att upptäcka fler variationer och receptidéer på brunsås, var inte rädd för att bläddra igenom matbloggar, kokböcker eller andra källor för inspiration. Att anpassa och experimentera med recept är en del av kulinarisk kreativitet!

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar