Recept mug cake

Mug cake, även känt som mikrokakor, är en fantastisk liten godbit som kan tillagas snabbt och enkelt i en mugg och i mikrovågsugnen. Det är det perfekta alternativet när du har en plötslig craving efter något sött men inte vill spendera en massa tid i köket. Med detta recept kan du njuta av en läcker kaka på bara några minuter!

Hur man gör en mug cake

För att göra en mug cake behöver du några grundläggande ingredienser som du förmodligen redan har hemma. Det bästa med mug cakes är att du kan anpassa dem efter dina egna smaker och preferenser.

Här är de grundläggande stegen för att göra en enkel mug cake:

 1. Välj en mugg som tål mikrovågsugn och smörj den lätt med smör eller matolja för att förhindra att kakan fastnar.
 2. I muggen, blanda ihop mjöl, socker, kakao, bakpulver och en nypa salt. Du kan också lägga till andra smaksättningar som vaniljextrakt eller kanel för att ge kakan extra smak.
 3. Tillsätt mjölk, olja och eventuella andra våta ingredienser som ägg eller yoghurt till muggen och rör om väl tills smeten är jämn.
 4. Placera muggen i mikrovågsugnen och tillaga på hög effekt i cirka 1-2 minuter, eller tills kakan är fast och fluffig.
 5. Låt kakan svalna något innan servering och njut av den direkt från muggen eller toppa den med grädde, glass eller färska bär för en extra läcker touch.

Varianter av mug cake

Det bästa med mug cakes är att det finns oändliga möjligheter att experimentera med olika smaker och ingredienser. Här är några förslag på olika varianter du kan prova på:

 • Chokladmug cake med chokladbitar eller chokladnötter
 • Vaniljmug cake med vaniljextrakt eller vaniljsocker
 • Bananmug cake med mosad banan eller bananessens
 • Kanelmug cake med kanel och kryddor
 • Nötmug cake med hackade nötter eller jordnötssmör

Tips för att lyckas med din mug cake

För att få den bästa smaken och konsistensen på din mug cake, här är några användbara tips att komma ihåg:

 • Använd färska ingredienser av hög kvalitet för bästa resultat.
 • Var noga med att inte överkoka kakan i mikrovågsugnen, annars kan den bli torr.
 • Testa olika smaksättningar och ingredienser för att hitta din favoritkombination.
 • Servera mug caken varm för bästa smakupplevelse.

Med dessa tips och grundläggande recept kan du enkelt skapa läckra mug cakes som kommer att imponera på dina vänner och familjemedlemmar. Njut av att utforska olika smaker och varianter och låt din kreativitet flöda i köket!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor och svar om mug cakes:

Fråga Svar
1. Kan jag använda annat mjöl än vanligt vetemjöl? Ja, du kan experimentera med olika mjölsorter som mandelmjöl, kokosmjöl eller havremjöl för att anpassa receptet efter dina preferenser eller eventuella kostrestriktioner.
2. Kan jag göra mug cakes utan ägg? Absolut! Det finns många äggsubstitut som du kan använda i mug cakes, såsom mosad banan, äppelmos, eller yoghurt. Dessa ger fortfarande en god smak och konsistens åt kakan.
3. Kan jag förbereda mug cake-smeten i förväg? Ja, du kan förbereda smeten i förväg och förvara den i kylskåpet tills du är redo att tillaga den. Detta är perfekt för när du vill ha en snabb och enkel efterrätt utan att behöva blanda ingredienserna varje gång.
4. Hur kan jag göra min mug cake mer proteinrik? Du kan lägga till proteinpulver i smeten eller använda grekisk yoghurt istället för vanlig mjölk för att öka proteinhalten i din mug cake.

Utforska och njut!

Med dessa vanliga frågor och svar är du väl rustad för att experimentera med och njuta av mug cakes på ett ännu bättre sätt. Oavsett om du föredrar en klassisk chokladmug cake eller vill testa nya smakkombinationer, är mug cakes det perfekta alternativet för en snabb och tillfredsställande efterrätt.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar