Recept med vitkål

Vitkål är en mångsidig grönsak som kan användas i en mängd olika recept för att skapa läckra och näringsrika måltider. Här delar vi med oss av några fantastiska recept som utnyttjar den underbara smaken och texten hos vitkål.

Vitkålssoppa

En klassisk och tröstande rätt är vitkålssoppa. För att göra denna enkla och välsmakande soppa behöver du:

  • 1 liten vitkålshuvud, strimlad
  • 2 morötter, skivade
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 8 dl grönsaksbuljong
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt och peppar efter smak

Stek lök och vitlök i en stor kastrull tills mjuka. Tillsätt sedan vitkål och morötter och stek i ytterligare några minuter. Häll i grönsaksbuljong, krossade tomater och torkad timjan. Koka upp och låt sedan sjuda i cirka 20 minuter tills grönsakerna är mjuka. Smaka av med salt och peppar. Servera varm och njut!

Vitkålswraps med kyckling

En annan läcker rätt är vitkålswraps fyllda med saftig kyckling och grönsaker. För att göra detta behöver du:

  • 4 stora vitkålsblad
  • 2 kycklingfiléer, grillade och skivade
  • 1 röd paprika, skivad
  • 1 morot, strimlad
  • 1/2 rödlök, skivad
  • 1 avocado, skivad
  • 2 msk hummus

Ta ett vitkålsblad och bred hummus över det. Lägg sedan på kyckling, paprika, morot, lök och avocado. Vik in sidorna och rulla upp till en wrap. Upprepa med resten av ingredienserna. Skär wrapsen i hälften och servera med valfria såser eller dipp. En läcker och hälsosam måltid som passar perfekt till lunch eller middag!

Vitkålssallad med äpple och valnötter

En frisk och knaprig sallad med vitkål är både enkelt att göra och otroligt gott. För att göra denna sallad behöver du:

  • 1/2 liten vitkålshuvud, strimlad
  • 2 äpplen, tärnade
  • 1/2 kopp hackade valnötter
  • 1/4 kopp russin
  • 1/4 kopp färsk persilja, hackad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 tsk honung
  • Salt och peppar efter smak

Blanda vitkål, äpplen, valnötter, russin och persilja i en stor skål. I en liten skål, vispa olivolja, äppelcidervinäger, honung, salt och peppar tills väl blandat. Häll dressingen över salladen och blanda väl. Servera genast som en frisk och smakrik sidorätt eller som en lättare måltid på egen hand.

Koreanskt stekt vitkål

Ett spännande och smakrikt alternativ är koreanskt stekt vitkål, även känt som ”geotjeori”. För att göra denna smakrika rätt behöver du:

  • 1 liten vitkålshuvud, fint strimlad
  • 2 msk gochujang (koreansk chilipasta)
  • 1 msk sojasås
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk risvinäger
  • 1 tsk riven ingefära
  • 1 tsk riven vitlök
  • 1 msk honung
  • 2 vårlökar, skivade

Blanda gochujang, sojasås, sesamolja, risvinäger, ingefära, vitlök och honung i en stor skål. Tillsätt vitkål och vårlökar och blanda väl så att allt är jämnt täckt. Stek blandningen i en het panna eller wok i cirka 5-7 minuter tills vitkålen är mjuk men fortfarande har lite tuggmotstånd. Servera genast som en smakrik sidorätt eller som en del av en koreansk inspirerad måltid.

Med dessa recept kan du utforska den underbara världen av vitkål och njuta av dess fantastiska smak och näringsfördelar på olika sätt. Var kreativ i köket och låt din fantasi flöda!

Vitkålsgratäng med bacon och ost

En härlig och krämig vitkålsgratäng är ett perfekt tillbehör till många rätter eller som en huvudrätt på egen hand. För att göra denna smakrika gratäng behöver du:

  • 1 liten vitkålshuvud, strimlad
  • 150 g bacon, tärnat
  • 1 lök, skivad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 150 g riven ost (t.ex. cheddar eller gruyère)
  • Salt och peppar efter smak

Stek bacon och lök i en stekpanna tills baconet är knaprigt och löken är mjuk. Koka vitkålen i lättsaltat vatten i cirka 5 minuter, tills den är knappt mjuk. Häll av vattnet och lägg vitkålen i en ugnsfast form. Blanda i bacon och lök. Häll över grädde och mjölk. Strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen på 200°C i cirka 20-25 minuter, tills gratängen är bubblig och gyllenbrun. Servera genast och njut av den krämiga godheten!

Vanliga frågor om vitkål

Fråga Svar
Är vitkål nyttigt? Ja, vitkål är en näringsrik grönsak som är låg i kalorier men rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter.
Hur länge kan man förvara vitkål? Vitkål kan förvaras i kylskåp i upp till 2 veckor om den förvaras på rätt sätt.
Kan man frysa vitkålssoppa? Ja, vitkålssoppa går bra att frysa. Låt den svalna helt innan du fryser in den i lämpliga behållare.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar