Recept med rödvin

Rödvin är en mångsidig ingrediens som kan lyfta smaken i många olika maträtter. Dess djupa och fylliga smak ger en distinkt touch till allt från såser till köttgrytor och bakverk. Här delar vi med oss av några läckra recept som använder rödvin för att skapa en förhöjd smakupplevelse.

Rödvinssås till kött

En klassisk rödvinssås är perfekt att servera med stekt eller grillat kött. För att göra denna sås behöver du:

  • 2 dl rödvin
  • 1 dl köttbuljong
  • 1 hackad lök
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • Salt och peppar efter smak

Börja med att smälta smöret i en kastrull och fräs löken tills den är genomskinlig. Tillsätt sedan vetemjölet och rör om för att skapa en roux. Häll i rödvinet och låt det koka upp innan du tillsätter köttbuljongen. Låt såsen sjuda i cirka 10 minuter tills den tjocknar. Smaka av med salt och peppar.

Rödvinsmarinerad biff

Att marinera kött i rödvin ger en underbar smak och möra resultat. Här är ett recept för en rödvinsmarinerad biff:

  • 4 biffar av valfri sort
  • 2 dl rödvin
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt och svartpeppar efter smak

Blanda rödvin, olivolja, vitlök, timjan, salt och peppar i en skål. Lägg i biffarna och låt dem marinera i minst 2 timmar, gärna över natten. Grilla eller stek biffarna enligt önskad doneness.

Rödvinspäron

Rödvin kan också användas för att göra läckra efterrätter, som dessa rödvinspäron:

  • 4 päron, skalade och urkärnade
  • 1 flaska rött vin
  • 1 dl socker
  • 1 kanelstång
  • Skal från en apelsin

Koka upp rött vin tillsammans med socker, kanelstång och apelsinskal i en kastrull. Lägg i päronen och låt dem sjuda i cirka 20 minuter tills de är mjuka. Servera päronen varma med lite av den reducerade rödvinssåsen från kastrullen.

Rödvinsbräserad köttgryta

Rödvin är en oumbärlig ingrediens i en mustig köttgryta. Här är ett recept för en läcker rödvinsbräserad köttgryta:

  • 800 g grytbitar av nöt
  • 2 dl rödvin
  • 3 dl köttbuljong
  • 2 morötter, skivade
  • 2 selleristjälkar, skivade
  • 1 lök, hackad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk torkad timjan
  • Salt och svartpeppar efter smak

Hetta upp olivolja i en stekpanna och bryn köttet runt om tills det får fin färg. Lägg köttet i en gryta och tillsätt lök, vitlök, morötter och selleri. Häll över rödvin och köttbuljong, tillsätt timjan och tomatpuré. Låt grytan sjuda på låg värme i ca 2-3 timmar tills köttet är mört. Smaka av med salt och peppar.

Rödvinsglaserad lax

Även fisk kan dra nytta av rödvinets rika smak. Prova detta recept på rödvinsglaserad lax:

  • 4 laxfiléer
  • 1 dl rödvin
  • 2 msk honung
  • 2 msk sojasås
  • 1 msk riven färsk ingefära
  • Salt och svartpeppar efter smak

Blanda rödvin, honung, sojasås och ingefära i en skål. Lägg laxfiléerna i marinaden och låt dem ligga åtminstone 30 minuter. Grilla eller stek laxen i en het panna tills den är genomstekt och glaserad med marinaden. Servera genast.

Slutsats

Rödvin är en fantastisk ingrediens som kan användas på många olika sätt i köket. Oavsett om det används i såser, marinader eller som smaksättare i desserter, ger rödvin en djup och komplex smak till maträtterna. Med dessa recept kan du utforska den kulinariska världen av rödvin och imponera på dina middagsgäster med läckra och smakfulla rätter.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar