Recept: Kalljäst bröd

Kalljäst bröd är en härlig och enkel variant av hemlagat bröd som inte kräver en brödmaskin eller lång knådningstid. Det är perfekt för de som vill njuta av nybakat bröd utan allt för mycket arbete. Att baka kalljäst bröd kräver lite planering eftersom degen behöver jäsa över natten, men resultatet är väl värt väntan. Här är vårt recept för att göra ditt eget kalljästa bröd.

Ingredienser:

  • 500 g vetemjöl
  • 10 g salt
  • 3 g torrjäst
  • 350 ml vatten (rumstemperatur)

Instruktioner:

För att göra kalljäst bröd följer du dessa enkla steg:

Blanda ingredienserna:

I en stor skål blandar du vetemjöl, salt och torrjäst tills det är jämnt fördelat.

Tillsätt vatten:

Tillsätt vattnet till mjölblandningen och rör om tills degen bildas. Degen kommer vara ganska kladdig, vilket är normalt.

Jäs degen:

Täck skålen med plastfolie eller en fuktig handduk och låt degen jäsa över natten i rumstemperatur, i cirka 12-18 timmar. Under denna tid kommer degen att fördubblas i storlek och utveckla en härlig jästsmak.

Forma degen:

När degen har jäst klart, mjöla lätt på ytan och forma den till en rund form. Du kan även göra ett par skåror på toppen för att ge brödet en fin finish.

Grädda brödet:

Placera degen i en förvärmd gjutjärnsgryta eller bakform med lock. Grädda brödet i ugnen på 230°C i cirka 30 minuter med lock, och sedan ytterligare 15 minuter utan lock tills brödet får en fin gyllenbrun färg.

Servera och njut:

Ta ut brödet ur ugnen och låt det svalna något innan du skär upp det och serverar det med ditt favoritpålägg eller bara lite smör. Njut av det härliga, nybakade kalljästa brödet!

Det är enkelt att göra ditt eget kalljästa bröd med detta recept. Var inte rädd för att experimentera med olika mjölsorter eller tillsätta frön eller nötter för att göra det ännu mer unikt. Lycka till med ditt bakande!

Vanliga frågor:

Här är några vanliga frågor och svar om att baka kalljäst bröd:

Fråga Svar
1. Kan jag använda färsk jäst istället för torrjäst? Ja, du kan ersätta torrjästen med färsk jäst. Använd dubbelt så mycket färsk jäst som torrjäst som anges i receptet.
2. Kan jag minska jästens mängd för en längre jäsningstid? Ja, om du vill förlänga jäsningstiden kan du minska mängden jäst. Prova att halvera jästmängden och låta degen jäsa längre för en mer utvecklad smak.
3. Hur kan jag förvara kalljäst bröd? Efter att brödet har svalnat helt, förvara det i en lufttät påse eller behållare för att behålla dess färskhet. Det kan också förvaras i rumstemperatur i upp till två dagar eller fryses för längre hållbarhet.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar