Recept med lime

Lime är en citrusfrukt som är känd för sin syrliga smak och används ofta i matlagning för att ge en uppfriskande touch till olika rätter. Dess distinkta smak är populär i både söta och salta recept, och det finns många kreativa sätt att använda denna citrusfrukt i köket. Nedan följer några läckra recept med lime som du kan prova på hemma.

Limekyckling med koriander

Detta recept är en perfekt kombination av saftig kyckling med en uppfriskande lime- och koriandersås. Förberedningen är enkel och resultatet är en fantastisk smakupplevelse.

Ingredienser: Instruktioner:
– 4 kycklingfiléer 1. Börja med att marinera kycklingfiléerna i en blandning av limejuice, finhackad koriander, vitlök, olivolja, salt och peppar i minst 30 minuter.
– Saften från 2 limefrukter 2. Stek kycklingen i en het stekpanna tills den är genomstekt och gyllenbrun på båda sidor.
– 2 vitlöksklyftor, finhackade 3. Förbered såsen genom att blanda limejuice, finhackad koriander, hackad vitlök, salt och peppar i en kastrull och låt det sjuda i några minuter.
– Färsk koriander för garnering 4. Servera kycklingen med den färska koriandern och såsen.
– Salt och peppar efter smak

Lime- och avokadosalsa

Denna salsa är en läcker förrätt eller tillbehör till grillat kött eller fisk. Den kombinerar den krämiga texturen från avokado med syrligheten från lime och har en härlig smak av färsk koriander.

Ingredienser: Instruktioner:
– 2 mogna avokados, tärnade 1. Blanda avokadotärningarna med finhackad rödlök, tomat, limejuice, finhackad jalapeño, hackad färsk koriander, salt och peppar i en skål.
– Saften från 1 limefrukt 2. Rör om försiktigt så att alla ingredienser är väl blandade.
– 1/4 kopp finhackad rödlök 3. Smaka av och justera kryddningen om det behövs.
– 1 tomat, urkärnad och tärnad 4. Kyl salsan i kylskåp i minst 30 minuter innan servering för att låta smakerna gifta sig.
– 1 jalapeño, urkärnad och finhackad
– 2 msk hackad färsk koriander
– Salt och peppar efter smak

Limepaj med maräng

Denna limepaj är en perfekt avslutning på en måltid. Den syrliga limefyllningen balanseras vackert av den söta marängen på toppen.

Ingredienser: Instruktioner:
– 1 pajskal, förgräddat 1. Förvärm ugnen till 175°C.
– 3 äggulor 2. Vispa äggulor, kondenserad mjölk, limejuice och rivet limeskal tills blandningen är jämn.
– 1 burk kondenserad mjölk 3. Häll fyllningen i det förgräddade pajskiktet.
– Saften och rivet skal från 4 limefrukter 4. Grädda i ugnen i ca 15 minuter tills fyllningen har stelnat.
– 3 äggvitor 5. Under tiden, vispa äggvitor till mjuka toppar. Tillsätt gradvis sockret och fortsätt vispa tills det bildas styva toppar.
– 1/4 kopp socker 6. Ta ut pajen från ugnen och bred marängen över den varma fyllningen. Återvänd pajen till ugnen och grädda i ytterligare 10 minuter eller tills marängen är lätt gyllenbrun.

Detta är bara några exempel på hur du kan använda lime i köket. Var kreativ och experimentera med olika recept för att upptäcka nya och spännande smakkombinationer.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar