Recept med dill

Dill är en krydda som ger en fräsch och kryddig smak till många rätter och är särskilt populär i det nordiska köket. Här presenterar vi några härliga recept med dill som kommer att förgylla dina måltider.

Dillpotatis

Ett klassiskt tillbehör till många rätter är dillpotatis. För att göra detta behöver du:

  • 500g små potatisar
  • En knippe färsk dill
  • Smör
  • Salt och peppar

Koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Hacka den färska dillen och blanda den med smör, salt och peppar. Häll över den kokta potatisen och rör om försiktigt. Servera genast som tillbehör till din favoritmat.

Dillköttbullar

Dill ger en härlig twist till traditionella köttbullar. Här är ett recept du kan prova:

  • 500g köttfärs
  • En liten lök, finhackad
  • En knippe färsk dill, finhackad
  • Ägg
  • Ströbröd
  • Salt och peppar

Blanda köttfärsen med lök, dill, ägg, ströbröd, salt och peppar. Forma smeten till små köttbullar och stek dem i smör tills de är genomstekta och har fått fin färg. Servera med kokt potatis och lingonsylt för en klassisk svensk måltid.

Dill- och citronlax

Dill och citron är en perfekt kombination till lax. Här är ett enkelt recept:

  • 4 laxfiléer
  • En knippe färsk dill, grovhackad
  • En citron, skivad
  • Olivolja
  • Salt och peppar

Pensla laxfiléerna med lite olivolja och krydda dem med salt och peppar. Strö över den grovhackade dillen och lägg citronskivor ovanpå laxen. Grilla eller ugnsbaka laxen tills den är genomstekt. Servera med en sallad och nykokt potatis för en lätt och hälsosam måltid.

Dill- och räkpasta

Denna krämiga pasta är full av smak från dill och räkor. Här är receptet:

  • 400g pasta, valfri typ
  • 300g skalade räkor
  • En knippe färsk dill, finhackad
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraiche
  • En citron, saft och skal
  • Salt och peppar

Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Under tiden, blanda grädde, crème fraiche, finhackad dill, citronsaft och skal i en kastrull och låt sjuda upp. Tillsätt de skalade räkorna och låt allt bli varmt. Smaka av med salt och peppar. Häll den krämiga såsen över den nykokta pastan och servera genast.

Rökt lax- och dillsås

Denna sås är perfekt att servera till rökt lax eller som dipp till grönsaker. Här är receptet:

  • 1 dl crème fraiche
  • En knippe färsk dill, finhackad
  • En citron, saft och skal
  • En tesked dijonsenap
  • Salt och peppar

Blanda crème fraiche, finhackad dill, citronsaft och skal samt dijonsenap i en skål. Smaka av med salt och peppar. Låt såsen stå i kylen i minst 30 minuter innan servering för att smakerna ska blanda sig väl. Servera tillsammans med rökt lax och en bit citron.

Med dessa recept med dill kommer du att kunna imponera på dina gäster eller bara njuta av en läcker och smakrik måltid hemma.

Gräddig dill- och spenatsoppa

För en härlig och krämig soppupplevelse med en touch av dill, prova denna recept:

  • 500g färsk spenat
  • En knippe färsk dill, hackad
  • 2 potatisar, skalade och tärnade
  • 1 lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, krossade
  • 1 liter grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • Smör
  • Salt och peppar

Fräs lök och vitlök i smör tills mjuka. Tillsätt spenat och låt den sjuda tills den vissnar. Lägg i potatisen och häll över grönsaksbuljongen. Koka tills potatisen är mjuk. Mixa soppan slät och tillsätt grädde och dill. Smaka av med salt och peppar. Servera varm med en klick gräddfil och bröd till.

Vanliga frågor

Fråga Svar
Kan jag använda fryst dill istället för färsk? Ja, du kan använda fryst dill i de flesta recept, men tänk på att smaken kan vara något mildare än färsk dill.
Är det möjligt att ersätta grädden i soppan med mjölk för en lättare version? Ja, du kan ersätta grädden med mjölk för en lättare soppa, men det kan påverka konsistensen och smaken något.
Hur länge kan jag förvara dillsåsen i kylen? Dillsåsen kan förvaras i kylen i upp till tre dagar i en lufttät behållare.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar