Recept Kycklingfile i Ugn

Kycklingfile i ugn är en fantastiskt enkel och läckert saftig rätt som passar både till vardagsmiddagar och festliga tillfällen. Med rätt kryddor och tillagningsteknik kan du förvandla vanliga kycklingfileér till en gourmetupplevelse.

Förberedelser

Innan du börjar tillaga kycklingfile i ugn är det viktigt att förbereda både kycklingen och ugnen. För det första, se till att kycklingfileérna är ordentligt tinade om de varit frysta. Därefter kan du förbereda en kryddblandning eller marinad enligt din smak. Några vanliga kryddor som passar till kyckling är vitlökspulver, lökpulver, paprikapulver, timjan, rosmarin, salt och peppar.

Tillagning

För att tillaga kycklingfile i ugn följ dessa steg:

 1. Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
 2. Lägg kycklingfileérna i en ugnsform och krydda dem generöst med din valda kryddblandning eller marinad.
 3. Täck formen med aluminiumfolie för att förhindra att kycklingen torkar ut.
 4. Grilla kycklingen i ugnen i cirka 25-30 minuter eller tills den är genomstekt och saftig.
 5. Om du vill ha en krispig yta på kycklingen kan du avlägsna aluminiumfolien under de sista 5-10 minuterna av tillagningen.
 6. Ta ut kycklingen ur ugnen och låt den vila i några minuter innan du serverar den. Detta hjälper till att behålla saftigheten.

Servering

Servera din kycklingfile i ugn med dina favoritsidorätter såsom rostade grönsaker, potatismos, sallad eller ris. Glöm inte att garnera med färska örter eller en skvätt citronsaft för extra smak och färg.

Variationer

Det finns många sätt att variera receptet för kycklingfile i ugn för att passa olika smakpreferenser:

 • Lägg till skivade grönsaker som morötter, lök och paprika i ugnsformen för en komplett måltid.
 • Prova olika kryddblandningar såsom currypulver, cajunkrydda eller italienska örter för att ge kycklingen olika smaker.
 • Om du vill göra rätten mer krämig kan du lägga till en sås gjord av grädde, vitlök och parmesanost över kycklingen innan du grillar den i ugnen.

Avslutande tankar

Kycklingfile i ugn är inte bara lätt att tillaga utan också mångsidig och full av smak. Med detta recept kan du imponera på dina gäster eller bara njuta av en god måltid med familjen utan att behöva spendera timmar i köket.

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om att laga kycklingfile i ugn:

Fråga Svar
1. Kan jag använda frysta kycklingfileér? Ja, du kan använda frysta kycklingfileér, men se till att tina dem ordentligt innan tillagning för jämn tillagning.
2. Hur vet jag när kycklingen är genomstekt? Du kan använda en köttermometer för att kontrollera att kycklingen har nått en inre temperatur på minst 75 grader Celsius.
3. Kan jag förbereda kycklingen i förväg? Ja, du kan förbereda kycklingen genom att krydda den och täcka den med plastfolie i kylskåp i upp till 24 timmar innan tillagning.
4. Vilka sidorätter passar bra med kycklingfile i ugn? Du kan servera kycklingfile i ugn med en mängd olika sidorätter såsom grönsaker, ris, potatismos, sallad eller bröd.

Extra tips

Här är några extra tips för att lyckas med ditt recept på kycklingfile i ugn:

 • För en extra saftig kyckling, prova att marinera kycklingfileérna i några timmar innan tillagning.
 • Kontrollera alltid kycklingens inre temperatur med en köttermometer för att vara säker på att den är genomstekt.
 • Om du vill ha en krispigare yta på kycklingen kan du använda funktionen för grill eller öka ugnstemperaturen de sista minuterna av tillagningen.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar