Recept: Helstekt Kyckling

Att tillaga en helstekt kyckling är en klassisk rätt som kan imponera på både familj och gäster. Med rätt kryddning och tillagningsteknik kan du uppnå en saftig och smakfull måltid som får alla att vilja ha mer. Nedan följer vårt bästa recept på hur du kan tillaga en perfekt helstekt kyckling.

Förberedelse

Innan du börjar tillaga kycklingen är det viktigt att förbereda den korrekt. Börja med att ta ut kycklingen från kylen och låt den nå rumstemperatur, detta gör att den tillagas jämnt. Under tiden kan du förbereda din ugn genom att förvärma den till 200 grader Celsius.

Ingredienser

För att tillaga helstekt kyckling behöver du följande ingredienser:

 • 1 hel kyckling
 • 2 msk olivolja
 • 1 tsk salt
 • 1 tsk svartpeppar
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • Färska örter (till exempel rosmarin, timjan, eller salvia)
 • 1 citron, skivad

Tillagning

När du har förberett alla ingredienser kan du börja tillaga kycklingen enligt följande steg:

 1. Tvätta kycklingen noggrant under kallt vatten och torka den väl med hushållspapper.
 2. Blanda olivolja, salt, svartpeppar och pressad vitlök i en liten skål.
 3. Gnid in kycklingen både utanpå och under skinnet med kryddblandningen. Detta kommer att ge kycklingen en fantastisk smak och saftighet.
 4. Fyll kycklingen med färska örter och skivad citron för extra smak.
 5. Placera kycklingen i en ugnsfast form eller på en ugnsplåt och bind upp dess ben med kökssnöre för att behålla formen.
 6. Stek kycklingen i den förvärmda ugnen i cirka 1,5 till 2 timmar, eller tills dess att dess innertemperatur når 75 grader Celsius. Se till att vända och pensla kycklingen med dess egna saft några gånger under tillagningen för att behålla saftigheten.
 7. När kycklingen är färdig, låt den vila i några minuter innan du skär upp den för servering. Detta gör att saften fördelas jämnt och kycklingen blir ännu saftigare.

Servering

Servera den helstekta kycklingen med dina favorittillbehör, som till exempel rostade grönsaker, potatismos eller en fräsch sallad. En kall sås eller kryddig sås kan också passa bra till.

Njut av din läckra måltid och imponera på dina gäster med detta enkla men eleganta recept på helstekt kyckling!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig att lyckas med din helstekta kyckling:

Fråga Svar
Hur länge bör jag låta kycklingen vila innan servering? Det är bra att låta kycklingen vila i cirka 10-15 minuter innan du skär upp den. Detta gör att saften fördelas jämnt och kycklingen behåller sin saftighet.
Kan jag använda andra örter för att fylla kycklingen? Absolut! Du kan använda vilka färska örter som helst som du gillar eller har till hands. Rosmarin, timjan, salvia, persilja och basilika är alla goda alternativ.
Hur kan jag se till att kycklingen är genomstekt? Du kan använda en köttermometer för att kontrollera kycklingens innertemperatur. När den når 75 grader Celsius är den genomstekt och säker att äta.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar