Recept: Hel kyckling i ugn

Att tillaga en hel kyckling i ugn är en klassisk och läckert sätt att servera en smakfull middag till familj och vänner. Med rätt kryddor och tillagningsteknik kan du uppnå saftigt och mört kött med en krispig och gyllene yta. Här delar vi med oss av ett enkelt och smakfullt recept på hel kyckling i ugn.

Förberedelser

Innan du sätter igång med tillagningen är det viktigt att förbereda kycklingen och ugnen. Här är några steg du behöver följa:

 • Ta fram en hel kyckling från kylen och låt den nå rumstemperatur. Detta gör det lättare att tillaga jämnt.
 • Skölj kycklingen noggrant under kallt vatten och torka den sedan torr med hushållspapper både inuti och utanpå.
 • Salta och peppra kycklingen generöst både invändigt och på utsidan. Du kan även använda andra önskade kryddor för att ge extra smak.
 • Förvärm ugnen till 200 grader Celsius.
 • Placera en ugnsfast form eller en plåt med höga kanter på ugnens nedersta galler för att fånga upp kycklingens saft under tillagningen.

Tillagning

När du har förberett kycklingen och ugnen är det dags att börja tillaga den:

 1. Placera kycklingen i den förberedda formen eller på plåten med bröstsidan uppåt.
 2. Om så önskas kan du stoppa valfri fyllning, såsom citronskivor, vitlök eller färska örter, inuti kycklingen för extra smak.
 3. Pensla kycklingen med olivolja eller smält smör för att få en härligt gyllene och krispig yta.
 4. Sätt in kycklingen i den förvärmda ugnen och tillaga den i cirka 1,5 till 2 timmar, eller tills kycklingen är genomstekt och har en gyllene färg.
 5. Under tillagningen är det viktigt att regelbundet pensla kycklingen med dess egna saft för att hålla den saftig och smakrik.

Servering

När kycklingen är färdig tillagad är det dags att servera den till bordet:

 • Låt kycklingen vila i några minuter innan du skär upp den. Detta hjälper till att behålla dess saftighet.
 • Skär upp kycklingen i bitar och servera den med dina favorittillbehör, såsom rostade grönsaker, potatismos eller en fräsch sallad.
 • Njut av den läckra och saftiga kycklingen tillsammans med dina nära och kära!

Med detta enkla recept kan du skapa en fantastisk måltid som kommer att imponera på alla runt middagsbordet. Följ stegen noggrant och njut av den underbara smaken av hel kyckling tillagad i ugn.

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig när du tillagar hel kyckling i ugn:

Fråga Svar
Hur kan jag undvika att kycklingen blir torr? Ett sätt att undvika att kycklingen blir torr är att pensla den regelbundet med dess egna saft under tillagningen. Detta hjälper till att hålla kycklingen saftig och smakrik.
Vilka andra kryddor kan jag använda för att smaksätta kycklingen? Du kan experimentera med olika kryddor och örter som timjan, rosmarin, eller paprikapulver för att ge kycklingen extra smak.
Hur vet jag när kycklingen är genomstekt? Du kan använda en kökstermometer för att kontrollera kycklingens innertemperatur. När den når 75 grader Celsius är kycklingen genomstekt.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar