Recept Glutenfria Kakor

Att baka glutenfria kakor behöver inte vara svårt eller komplicerat. Med rätt recept och några enkla ingredienser kan du njuta av läckra kakor utan att oroa dig för gluten. Nedan följer några fantastiska recept på glutenfria kakor som kommer att tillfredsställa dina smaklökar och passa perfekt till eftermiddagsfikat eller som en liten godbit när suget smyger sig på.

Choklad- och nötkakor

Choklad- och nötkakor är en fantastiskt god glutenfri kaka som är enkel att göra. För detta recept behöver du:

  • 200g mörk choklad
  • 100g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackade nötter (valfri sort)

Börja med att smälta chokladen och smöret tillsammans över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Vispa äggen och sockret luftigt och blanda sedan i chokladblandningen. Tillsätt mandelmjöl och de hackade nötterna och blanda väl. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter. Låt kakorna svalna innan servering.

Havrekakor med russin

Dessa saftiga och smakrika havrekakor är perfekta för den som älskar en lite nyttigare glutenfri kaka. För detta recept behöver du:

  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100g smält smör
  • 1 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sedan ner det smälta smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och rulla små bollar som du plattar till på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter tills kakorna fått fin färg. Låt svalna och njut av dessa härliga havrekakor med en kopp te eller kaffe.

Fruktiga mandelkakor

Dessa fruktiga mandelkakor är en fröjd för smaklökarna och passar perfekt till en kopp te eller som ett litet mellanmål. För detta recept behöver du:

  • 200g mandelmjöl
  • 1 dl kokossocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 dl torkad frukt (exempelvis aprikoser eller tranbär)

Blanda mandelmjöl och kokossocker i en skål. Tillsätt ägget och vaniljextraktet och blanda väl. Hacka den torkade frukten och vänd ner den i smeten. Forma små kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 12-15 minuter tills kakorna är gyllenbruna. låt svalna och njut av dessa underbara fruktiga mandelkakor.

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor och svar som kan hjälpa dig när du bakar glutenfria kakor:

Fråga Svar
1. Kan jag använda havremjöl istället för rismjöl i recepten? Ja, havremjöl kan vanligtvis användas som ett substitut för rismjöl i de flesta recepten. Det kan dock påverka konsistensen och smaken något.
2. Hur förvarar jag bäst mina glutenfria kakor? Förvara dina glutenfria kakor i en lufttät behållare eller en plåt med lock för att hålla dem färska längre. Du kan också frysa dem om du vill spara dem längre än några dagar.
3. Kan jag ersätta ägg i recepten för att göra dem veganska? Ja, du kan använda alternativ som linfrögel eller chiaägg för att ersätta ägg i recepten och göra dem veganska. Det kan påverka konsistensen något, så experimentera för att hitta den bästa ersättningen för dina kakor.

Choklad- och nötkakor

Choklad- och nötkakor är en fantastiskt god glutenfri kaka som är enkel att göra. För detta recept behöver du:

  • 200g mörk choklad
  • 100g smör
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl hackade nötter (valfri sort)

Börja med att smälta chokladen och smöret tillsammans över ett vattenbad eller i mikrovågsugnen. Vispa äggen och sockret luftigt och blanda sedan i chokladblandningen. Tillsätt mandelmjöl och de hackade nötterna och blanda väl. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper och grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter. Låt kakorna svalna innan servering.

Havrekakor med russin

Dessa saftiga och smakrika havrekakor är perfekta för den som älskar en lite nyttigare glutenfri kaka. För detta recept behöver du:

  • 2 dl glutenfria havregryn
  • 1 dl russin
  • 1 dl kokosflingor
  • 1 dl rismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100g smält smör
  • 1 ägg

Blanda alla torra ingredienser i en skål och rör sedan ner det smälta smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och rulla små bollar som du plattar till på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 10-12 minuter tills kakorna fått fin färg. Låt svalna och njut av dessa härliga havrekakor med en kopp te eller kaffe.

Fruktiga mandelkakor

Dessa fruktiga mandelkakor är en fröjd för smaklökarna och passar perfekt till en kopp te eller som ett litet mellanmål. För detta recept behöver du:

  • 200g mandelmjöl
  • 1 dl kokossocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 1 dl torkad frukt (exempelvis aprikoser eller tranbär)

Blanda mandelmjöl och kokossocker i en skål. Tillsätt ägget och vaniljextraktet och blanda väl. Hacka den torkade frukten och vänd ner den i smeten. Forma små kakor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 175 grader i cirka 12-15 minuter tills kakorna är gyllenbruna. låt svalna och njut av dessa underbara fruktiga mandelkakor.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar