Recept med pepparkakor

Pepparkakor är en omtyckt del av jultraditionen över hela världen. Deras kryddiga och knapriga smak gör dem till perfekta ingredienser i olika recept. Här delar vi några läckra recept som använder pepparkakor som en huvudingrediens.

Pepparkakskladdkaka

Pepparkakskladdkaka är en underbar kombination av den klassiska kladdkakan och den kryddiga smaken av pepparkakor. För att göra denna läckerhet behöver du:

  • 200g pepparkakor
  • 100g smör
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk kakao
  • 1 tsk vaniljsocker

Så här gör du:

  1. Krossa pepparkakorna till smulor.
  2. Smält smöret och blanda det med de krossade pepparkakorna.
  3. Vispa ägg och socker luftigt.
  4. Blanda i vetemjöl, kakao och vaniljsocker i äggsmeten.
  5. Rör ner pepparkaksblandningen i smeten.
  6. Häll smeten i en smord form och grädda i 175°C i cirka 15-20 minuter.

Pepparkakscheesecake

En pepparkakscheesecake är en lyxig och smakrik dessert som kommer att imponera på alla dina gäster. För att göra denna delikatess behöver du:

  • 250g pepparkakor
  • 100g smör
  • 500g färskost
  • 2 dl socker
  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljextrakt
  • 3 ägg

Så här gör du:

  1. Krossa pepparkakorna till smulor och blanda dem med smält smör.
  2. Tryck ut blandningen i botten av en form och ställ den i kylen.
  3. Vispa färskost, socker, grädde och vaniljextrakt till en jämn smet.
  4. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda väl.
  5. Häll smeten över pepparkaksbotten och grädda i ugnen på 150°C i cirka 45-50 minuter.
  6. Låt cheesecaken svalna i kylskåp innan servering.

Pepparkakstryffel

Pepparkakstryffel är små bitar av ren lycka som smälter i munnen. För att göra dessa himmelska godbitar behöver du:

  • 200g pepparkakor
  • 100g mörk choklad
  • 1 dl grädde
  • 1 tsk pepparkakskrydda

Så här gör du:

  1. Krossa pepparkakorna till smulor.
  2. Smält chokladen i grädden över låg värme.
  3. Blanda i pepparkakskryddan i den smälta chokladblandningen.
  4. Rör ner pepparkakssmulorna och låt smeten svalna något.
  5. Rulla små bollar av smeten och rulla dem i kakao eller florsocker.
  6. Ställ in i kylen för att stelna innan servering.

Med dessa fantastiska recept kan du njuta av pepparkakornas underbara smak på nya och spännande sätt. Ge dem ett försök och låt dina smaklökar dansa av glädje!

Pepparkaksmuffins

Pepparkaksmuffins är perfekta för en mysig fikastund eller som en del av julbaket. För att göra dessa smaskiga muffins behöver du:

  • 150g pepparkakor
  • 75g smör
  • 1 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel

Så här gör du:

  1. Krossa pepparkakorna till små bitar eller smulor.
  2. Smält smöret och låt det svalna något.
  3. Vispa ägg och socker pösigt.
  4. Blanda i smör och mjölk i äggsmeten.
  5. Sikta i vetemjöl, bakpulver och kanel och rör om till en jämn smet.
  6. Vänd försiktigt ner de krossade pepparkakorna i smeten.
  7. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i ugnen på 200°C i cirka 15-20 minuter.

Vanliga frågor

Här besvaras några vanliga frågor om pepparkaksmuffins:

Fråga Svar
Hur kan jag göra muffinsen saftigare? Du kan prova att tillsätta lite extra smör eller mjölk i smeten för att göra muffinsen saftigare.
Kan jag använda annat kryddor än kanel? Absolut! Du kan experimentera med andra kryddor som ingefära, nejlika eller kardemumma för att variera smaken.
Hur länge håller sig muffinsen färska? Om du förvarar dem i en lufttät burk eller förseglad påse kan de hålla sig färska i upp till 3-4 dagar.

Pepparkakspannkaka

Pepparkakspannkaka är en spännande twist på den klassiska svenska pannkakan. För att göra denna smarriga rätt behöver du:

  • 100g pepparkakor
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 msk smör
  • 1 tsk kanel

Så här gör du:

  1. Krossa pepparkakorna till smulor eller små bitar.
  2. Vispa ägg, mjölk och kanel till en jämn smet.
  3. Sikta i vetemjölet och vispa till en klumpfri smet.
  4. Vänd försiktigt ner de krossade pepparkakorna i smeten.
  5. Smält smör i en stekpanna och häll i smeten.
  6. Stek pannkakan på medelvärme i cirka 2-3 minuter på varje sida tills den fått fin färg.
  7. Servera med grädde, sylt eller färska bär.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar