Mandelmjöl är ett fantastiskt alternativ till vanligt mjöl för dem som är glutenintoleranta eller föredrar ett mer näringsrikt alternativ. Det är gjort av malda mandlar och ger en nötig smak och en fin konsistens till olika bakverk och maträtter. Här delar vi med oss av några läckra recept med mandelmjöl som kommer att få dina smaklökar att jubla!
Mandelmjölpannkakor
Starta din dag med dessa ljuvliga mandelmjölspannkakor som är både glutenfria och fulla av smak. För att göra dem behöver du:
- 1 ½ dl mandelmjöl
- 2 ägg
- 1 dl mandelmjölk
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljextrakt
- En nypa salt
Blanda alla ingredienser i en skål tills smeten är jämn. Stek på medelvärme tills pannkakorna är gyllenbruna på båda sidor. Servera med färska bär och lite lönnsirap för en perfekt start på dagen!
Mandelmjölchokladkakor
Dessa läckra chokladkakor är perfekta för alla chokladälskare där ute. För att göra dem behöver du:
- 2 ½ dl mandelmjöl
- ½ dl kakao
- 1 tsk bakpulver
- 1 ägg
- 1 dl kokossocker
- 1 tsk vaniljextrakt
- En nypa salt
- ½ dl smält kokosolja
- ½ dl grovhackad mörk choklad
Blanda mandelmjöl, kakao och bakpulver i en skål. I en annan skål vispar du ägget med kokossocker och vaniljextrakt. Blanda sedan försiktigt ihop de torra och våta ingredienserna. Rör i den smälta kokosoljan och den hackade chokladen. Forma degen till små kakor och placera dem på en bakplåt. Grädda i ugnen på 175°C i ca 10-12 minuter. Låt svalna innan servering.
Mandelmjölsmördeg
Denna mandelmjölsmördeg är perfekt för att skapa läckra pajskorpor eller som bas för en fransk tart. För att göra den behöver du:
- 2 ½ dl mandelmjöl
- ½ tsk salt
- 100 g kallt smör, i små tärningar
- 1 ägg
Blanda mandelmjöl och salt i en skål. Tillsätt det kalla smöret och arbeta snabbt ihop till en smulig massa. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en deg. Plasta in degen och låt den vila i kylskåp i minst 30 minuter. Kavla sedan ut degen och använd som önskat recept föreskriver.
Mandelmjölsmuffins med blåbär
Dessa saftiga mandelmjölsmuffins är fyllda med söta blåbär och är perfekta för mellanmål eller som ett snabbt tilltugg. För att göra dem behöver du:
- 2 ½ dl mandelmjöl
- ½ tsk bakpulver
- En nypa salt
- 2 ägg
- ½ dl honung
- 1 tsk vaniljextrakt
- ½ dl mandelmjölk
- 1 dl färska blåbär
Blanda mandelmjöl, bakpulver och salt i en skål. I en annan skål vispa äggen med honung och vaniljextrakt. Tillsätt mandelmjölken och blanda väl. Rör sedan försiktigt ner de torra ingredienserna i äggsmeten. Vik försiktigt in blåbären i smeten. Fördela smeten i muffinsformar och grädda i ugnen på 180°C i ca 20-25 minuter, eller tills muffinsarna är gyllenbruna och genomgräddade.
Med dessa läckra recept med mandelmjöl kan du njuta av goda bakverk och maträtter utan att behöva oroa dig för gluten. Prova dem idag och låt dig förföras av den underbara smaken och konsistensen som mandelmjölet ger!
Mandelmjölbröd med frön
Detta nyttiga mandelmjölbröd är packat med frön och perfekt för dem som vill njuta av bröd utan att använda vanligt mjöl. För att göra det behöver du:
- 2 ½ dl mandelmjöl
- ½ dl pumpafrön
- ½ dl solrosfrön
- ½ dl linfrön
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk salt
- 3 ägg
- 1 msk honung
- 2 msk olivolja
Blanda mandelmjöl, frön, bakpulver och salt i en skål. I en separat skål vispa äggen lätt med honung och olivolja. Kombinera sedan de torra och våta ingredienserna och rör om tills det är väl blandat. Häll smeten i en brödform och grädda i ugnen på 180°C i ca 25-30 minuter eller tills brödet är gyllenbrunt och genomgräddat.
Vanliga frågor
Fråga | Svar |
---|---|
Är mandelmjöl bra för glutenintoleranta? | Ja, mandelmjöl är en utmärkt ersättning för vanligt mjöl för personer med glutenintolerans. |
Kan jag använda mandelmjöl i alla recept som kräver vanligt mjöl? | Mandelmjöl kan användas i många recept, men det kan påverka konsistensen och smaken så det är bäst att experimentera lite. |
Var kan jag köpa mandelmjöl? | Mandelmjöl finns oftast tillgängligt i välsorterade livsmedelsbutiker eller så kan du göra ditt eget genom att mala mandlar till ett fint mjöl. |