Isterband är en traditionell svensk korv med en unik smakprofil som passar utmärkt i olika maträtter. Här delar vi med oss av några läckra recept där isterband är huvudrollen.
Isterband med rotmos och senapssås
En klassiker som aldrig går ur tiden är isterband med rotmos och senapssås. Förbered rotmoset genom att koka potatis och rotsaker som morötter och kålrot. Mosa dem sedan tillsammans med smör och mjölk till önskad konsistens. Koka isterbanden i lättsaltat vatten och servera dem med det krämiga rotmoset och en generös klick senapssås.
Isterband i ugn med rotfrukter
Ett enkelt och smakfullt alternativ är att tillaga isterband i ugn tillsammans med olika rotfrukter. Skär morötter, palsternacka, lök och potatis i bitar och lägg dem i en ugnsform. Placera isterbanden ovanpå grönsakerna och krydda med salt, peppar och örter efter smak. Tillaga i ugnen tills isterbanden är genomstekta och grönsakerna är mjuka och gyllene.
Isterbandsgryta med bönor och tomater
En härlig gryta med isterband, bönor och tomater är både mättande och smakrik. Stek isterbandskivor tills de får fin färg och lägg dem åt sidan. Fräs lök, vitlök, paprika och chili i en gryta, tillsätt sedan bönor, krossade tomater och buljong. Låt grytan puttra ihop och lägg sedan i de stekta isterbanden. Servera gärna med ett gott bröd till att suga upp den goda såsen.
Isterbandspasta med grönkål och parmesan
För en modern twist på traditionen kan du prova att göra en isterbandspasta med grönkål och parmesan. Koka pasta enligt anvisningarna på förpackningen. Fräs skivad isterband tillsammans med hackad grönkål, vitlök och chili i olivolja. Blanda sedan samman med den kokta pastan och servera med riven parmesanost över.
Grillade isterband med coleslaw
Sommarfavoriten är grillade isterband serverade med fräsch coleslaw. Grilla isterbanden på medelhög värme tills de är genomstekta och har fått fin grillsmak. Förbered coleslawen genom att blanda strimlad vitkål, morot och rödlök med majonnäs, vitvinsvinäger, socker, salt och peppar. Servera de grillade isterbanden med den krämiga coleslawen och några skivor surdegsbröd.
Smörgås med stekt isterband och rårörda lingon
En snabb och läcker lunch är en smörgås med stekt isterband och rårörda lingon. Stek isterbanden i smör tills de är genomstekta och krispiga på ytan. Bre sedan rikligt med rårörda lingon på ett skivat grovt bröd och lägg på de varma isterbanden. Avsluta med lite färsk persilja för extra färg och smak.
Isterbandspizza med lök och gräddfil
Ge pizzan en svensk touch genom att toppa den med skivad isterband, lök och gräddfil. Förbered pizzadegen och bred sedan ut den på en plåt eller pizzasten. Fördela skivad lök och isterband över degen och grädda i ugnen tills pizzan fått fin färg och knaprig botten. Servera med klickar av syrlig gräddfil och lite färsk persilja.
Isterbandssoppa med rotfrukter och grönsaker
En värmande soppa är perfekt under kalla dagar och en isterbandssoppa är både matig och smakrik. Koka upp buljong på grönsaker och tillsätt skivade isterband, morötter, palsternacka, selleri och kålrot. Låt soppan puttra tills rotfrukterna är mjuka och smakerna har gift sig. Servera med ett gott bröd till.
Isterbandswok med asiatiska smaker
För en spännande fusion av smaker kan du göra en isterbandswok med asiatiska smaker. Skär isterbanden i bitar och stek dem tillsammans med grönsaker som paprika, lök, broccoli och sockerärtor. Tillsätt sedan en sås gjord på soja, sweet chili, ingefära och vitlök och låt allt wokas ihop. Servera med ris eller nudlar.
Isterbandssallad med äpple och rostade nötter
För en lättare måltid kan du göra en isterbandssallad med friska smaker av äpple och rostade nötter. Stek skivad isterband i en het stekpanna tills de är genomstekta och krispiga. Blanda sedan ihop salladsblad, skivat äpple, rostade nötter och eventuellt några skivor rödlök. Toppa med de varma isterbanden och ringla över lite honung och balsamvinäger.