Recept med fläskkarre

Fläskkarre är en mångsidig och läcker ingrediens som kan användas för att skapa en mängd olika utsökta rätter. Med sin saftiga och smakrika karaktär är fläskkarre perfekt för att tillaga både vardagsmiddagar och festliga måltider. Nedan följer några spännande receptidéer för att ta din matlagning med fläskkarre till nya höjder.

Marinerad fläskkarre med rostade grönsaker

Detta recept kombinerar mört fläskkarre med härligt rostade grönsaker för en smakfull måltid.

  • 500 g fläskkarre
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk färsk rosmarin, hackad
  • Salt och peppar efter smak
  • 500 g blandade grönsaker (exempelvis morötter, potatis, lök och paprika), skurna i bitar

Börja med att blanda ihop vitlök, olivolja, rosmarin, salt och peppar i en skål för att göra marinaden. Skär fläskkarren i skivor och lägg dem i marinaden, se till att alla sidor täcks. Låt marinera i kylskåp i minst 30 minuter.

Under tiden förbereder du grönsakerna genom att skära dem i bitar och lägga dem på en ugnsfast form. Ringla över lite olivolja och krydda med salt och peppar. Rosta grönsakerna i ugnen på 200°C i cirka 25-30 minuter, eller tills de är mjuka och fått fin färg.

Grilla sedan fläskkarreskivorna på medelhög värme i cirka 4-5 minuter på varje sida, eller tills de är genomstekta och har fått en fin grillad yta. Servera fläskkarren tillsammans med de rostade grönsakerna och njut av en läcker måltid!

Fläskkarre med äppelglaze

Denna rätt kombinerar saftig fläskkarre med en söt och kryddig äppelglaze för en smakupplevelse utöver det vanliga.

  • 800 g fläskkarre
  • 2 äpplen, skurna i klyftor
  • 2 msk smör
  • 3 msk flytande honung
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad timjan
  • Salt och peppar efter smak

Börja med att krydda fläskkarren med salt och peppar. Stek den sedan i smör i en stekpanna på medelhög värme tills den är genomstekt och har fått fin färg, cirka 6-8 minuter på varje sida.

I en separat kastrull, smält smöret och tillsätt honung, dijonsenap och torkad timjan. Rör om tills alla ingredienser är väl blandade och låt sedan såsen sjuda i några minuter tills den tjocknar något.

Lägg de skurna äppelklyftorna i stekpannan med fläskkarren och låt dem steka med i några minuter tills de är mjuka och börjar karamellisera sig något. Pensla sedan äppelglazen över fläskkarren och äpplena och låt allt steka ihop i ytterligare någon minut.

Servera fläskkarren med äppelglaze tillsammans med din favoritsallad eller ugnsrostade grönsaker för en måltid som garanterat kommer att imponera på dina gäster!

Grillad fläskkarre med barbecuesås

Detta recept ger dig en saftig och smakrik fläskkarre som är perfekt för grillning utomhus.

  • 1 kg fläskkarre
  • 2 dl barbecuesås
  • 2 msk rapsolja
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 2 tsk vitlökspulver
  • Salt och peppar efter smak

Börja med att blanda ihop rapsolja, paprikapulver, lökpulver, vitlökspulver, salt och peppar i en skål för att göra marinaden. Gnid in fläskkarren ordentligt med marinaden och låt den sedan marinera i kylskåp i minst 2 timmar, helst över natten.

När du är redo att grilla, förvärm grillen till medelhög värme. Grilla fläskkarren i cirka 10-12 minuter på varje sida, eller tills den är genomstekt och har fått fina grillmärken.

Pensla sedan fläskkarren med barbecuesås och låt den grilla ytterligare någon minut på varje sida tills såsen har karamelliserats och fläskkarren är helt genomstekt.

Servera den grillade fläskkarren med extra barbecuesås och dina favorittillbehör för en smakrik måltid som är perfekt för sommargrillningar!

Fläskkarre med honungs- och senapsmarinad

Detta recept tar fläskkarren till nya smaknivåer med en härlig honungs- och senapsmarinad.

  • 600 g fläskkarre
  • 4 msk flytande honung
  • 2 msk dijonsenap
  • 2 msk sojasås
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk riven ingefära

Börja med att göra marinaden genom att blanda ihop honung, dijonsenap, sojasås, pressad vitlök, torkad timjan och riven ingefära i en skål. Skär fläskkarren i skivor och lägg dem i marinaden, se till att alla skivor täcks jämnt. Låt marinera i kylskåp i minst 1 timme, eller helst över natten, för att få fram maximal smak.

Värm upp en grillpanna eller grill till medelhög värme. Grilla fläskkarren i cirka 5-6 minuter på varje sida, eller tills den är genomstekt och har fått fin färg.

Servera den saftiga fläskkarren med en sida av rostade grönsaker eller en fräsch sallad för en läcker och välsmakande måltid!

Vanliga frågor

Här är några vanliga frågor om att laga fläskkarre:

Fråga Svar
Hur länge bör fläskkarren marineras? Det beror på personliga preferenser och receptet. Vanligtvis är det bra att marinera fläskkarren i minst 30 minuter, men för bästa resultat kan du låta den marinera över natten.
Vilka är de bästa tillbehören till grillad fläskkarre? Grillad fläskkarre passar bra med en mängd olika tillbehör som rostade grönsaker, potatissallad, coleslaw eller en fräsch sallad.
Hur vet jag när fläskkarren är genomstekt? Du kan använda en köttermometer för att kontrollera temperaturen. Fläskkarren är genomstekt när dess interna temperatur når 63°C.
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar