Recept med falafel

Falafel är en populär rätt med rötter i Mellanöstern och Medelhavsområdet. Dessa kryddiga bollar gjorda av kikärtor eller ibland böner är en favorit bland vegetarianer och köttätare lika. Med sin härliga konsistens och aromatiska smak är falafel en mångsidig ingrediens som kan användas på många olika sätt i köket.

Falafelburgare

En av de mest populära sätten att använda falafel är att göra falafelburgare. För att göra detta behöver du färdiga falafelbollar, bröd, grönsaker och såser. Stek eller ugnsbaka falafelbollarna enligt anvisningarna på förpackningen. Sedan kan du bygga din burgare genom att lägga falafelbollen mellan två brödskivor och lägga till dina favoritgrönsaker och såser.

Falafelwrap

En annan härlig rätt att göra med falafel är en wrap. Förbered falafelbollar enligt instruktionerna och lägg dem sedan på en tortillabröd tillsammans med sallad, tomater, gurka och hummus. Vik sedan in sidorna av tortillan och rulla den upp för att göra en läcker falafelwrap.

Falafelsallad

Om du föredrar något lättare kan du göra en falafelsallad. Blanda ihop salladsblad med tärnad gurka, tomat, paprika och skivad rödlök. Tillsätt sedan några falafelbollar och toppa med en dressing gjord av olivolja, citronsaft och färsk koriander.

Falafelpasta

En oväntad men läcker användning av falafel är att blanda dem med pasta. Koka din favoritpasta enligt anvisningarna på förpackningen. Stek sedan falafelbollar och smula dem över den kokta pastan. Tillsätt lite olivolja och parmesanost för en extra smakrik måltid.

Falafelpizza

En rolig twist på klassisk pizza är att använda falafel som topping. Börja med att baka en pizza bas enligt ditt favoritrecept eller använd en färdigköpt pizza bas. Sprid sedan ut falafelbollar över pizzan och lägg till andra önskade toppingar som lök, paprika och oliver. Toppa med mozzarellaost och baka i ugnen tills osten är bubblande och gyllenbrun.

Falafel och grönsaksgryta

En hälsosam och mättande måltid kan skapas genom att göra en falafel- och grönsaksgryta. Stek falafelbollar tillsammans med grönsaker som lök, morötter och zucchini i en stor gryta. Tillsätt sedan kryddor som spiskummin, paprika och koriander. Häll över grönsaksbuljong och låt grytan sjuda tills grönsakerna är mjuka och smakerna har blandats väl.

Falafel med tzatziki

En klassisk kombination är falafel med tzatziki. För att göra tzatziki, blanda grekisk yoghurt med riven gurka, vitlök, citronsaft och färsk dill. Servera falafelbollar med tzatzikin som dopp.

Falafel och hummusbricka

För en enkel och läcker aptitretare eller mellanmål kan du ordna en bricka med falafel och hummus. Servera färska falafelbollar tillsammans med olika smaker av hummus och grönsaksstavar för doppning.

Falafel med couscous

En annan spännande idé är att servera falafel med couscous. Koka couscous enligt anvisningarna på förpackningen och blanda sedan i stekta falafelbollar. Tillsätt finhackade grönsaker som persilja, mynta och körsbärstomater för extra färg och smak.

Falafelpannkakor

Varför inte prova att göra falafelpannkakor? Blanda ihop en smet med falafelmix, mjöl och vatten. Stek sedan pannkakorna i en het stekpanna tills de är gyllenbruna på båda sidor. Servera med en klick hummus och färska örter.

Avslutande tankar

Som du kan se finns det otaliga sätt att njuta av falafel. Dessa små kikärtsbollar är mångsidiga, näringsrika och framför allt läckra. Oavsett om du väljer att göra en traditionell falafelrätt eller experimentera med nya idéer, är möjligheterna obegränsade när det gäller att inkludera falafel i din kost.

Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar