Recept med havreris

Havreris är ett näringsrikt alternativ till vanligt ris och kan användas på många olika sätt i köket. Det är inte bara glutenfritt, utan också rikt på fibrer och andra viktiga näringsämnen. Här delar vi med oss av några läckra recept med havreris som du kan prova hemma!

Frukost med havreris

Frukost är den viktigaste måltiden på dagen, och med havreris kan du starta dagen på ett hälsosamt sätt. Ett enkelt och snabbt recept är att koka havreriset och sedan servera det med färsk frukt, nötter och en skvätt mandelmjölk. Det ger en god och mättande start på dagen!

Havrerisgröt med bär

Ett annat populärt alternativ är att göra havrerisgröt med bär. Koka havreriset enligt anvisningarna på förpackningen och blanda sedan i dina favoritbär, som hallon, blåbär eller jordgubbar. Toppa med lite honung eller agavesirap för sötma.

Lunch med havreris

Till lunch kan du också använda havreris på olika sätt för att skapa hälsosamma och smakrika rätter.

Havreris sallad med grönsaker

Gör en fräsch och lätt sallad med kokt havreris som bas. Blanda i massor av färska grönsaker, som tomat, gurka, paprika och lök. Toppa med lite olivolja och fetaost för extra smak.

Havrerisbowl med avokado och ägg

En annan god lunchidé är att göra en havrerisbowl med avokado och ägg. Koka havreriset och lägg sedan i en skål tillsammans med skivad avokado, kokt ägg och lite färsk koriander. Ringla över lite srirachamayo för lite hetta.

Middag med havreris

Havreris passar också utmärkt till middag och kan användas som bas i olika maträtter.

Vegetarisk wok med havreris

Gör en läcker vegetarisk wok med kokt havreris som bas. Woka grönsaker som broccoli, morötter, lök och paprika i lite olja och krydda med sojasås och ingefära. Blanda sedan i det kokta havreriset och låt allt bli genomvarmt.

Kycklingcurry med havreris

Tillaga en smakrik kycklingcurry och servera den med kokt havreris. Blanda kokosmjölk, currypasta och grönsaker i en gryta och låt puttra tills kycklingen är genomkokt. Servera sedan curryn över det kokta havreriset.

Med dessa recept kan du njuta av hälsosam och god mat med havreris som bas. Var kreativ i köket och experimentera med olika smaker och ingredienser för att hitta dina egna favoriträtter!

Mellanmål med havreris

För en energigivande och mättande mellanmål kan du använda havreris på olika sätt.

Havrerispannkakor med lönnsirap

Gör läckra havrerispannkakor genom att mixa kokt havreris med ägg, havremjölk och en nypa salt. Stek smeten i en stekpanna tills de är gyllenbruna och servera med lönnsirap eller färsk frukt.

Snacks med havreris

För hälsosamma och smakrika snacks kan du använda havreris som bas.

Havreriskakor med choklad

Baka knapriga havreriskakor genom att blanda kokt havreris med smält mörk choklad, hackade nötter och en nypa bakpulver. Forma smeten till små kakor och grädda dem i ugnen tills de är gyllenbruna.

Desserter med havreris

Ge dina desserter en hälsosam twist genom att inkludera havreris.

Havrerispudding med vanilj

Gör en krämig och god havrerispudding genom att koka havreriset i havremjölk tills det blir mjukt och krämigt. Tillsätt sedan lite vaniljextrakt och låt svalna innan servering.

Dryck Passar till
Grönt te Frukost med havreris och mellanmål med havrerispannkakor
Smoothie Frukost med färsk frukt och havrerisgröt med bär
Kaffe Havrerispannkakor med lönnsirap och havrerispudding med vanilj

Vanliga frågor

  • Är havreris glutenfritt?
  • Vilka näringsämnen finns i havreris?
  • Hur kan jag lagra havreris för bästa hållbarhet?
Foto av författare

Zimo

Lämna en kommentar